След 1 септември пускат обезщетенията за умъртвени прасета - 24novini.bg

След 1 септември пускат обезщетенията за умъртвени прасета

Стопаните трябва да декларират, че няма да отглеждат прасета в срок от най-малко 12 месеца след последната дезинфекция. Стопаните трябва да декларират, че няма да отглеждат прасета в срок от най-малко 12 месеца след последната дезинфекция. Архив / 24новини
22.08.2019 | 08:00
(0 гласа)

След 1 септември 2019 година ще започне изплащането на еднократната помощ от 300 лева на стопаните, които са умъртвили доброволно прасетата си заради африканската чума по свинете. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на хранкте, цитирани от Нова телевизия.

Обезщетение могат да получат всички стопанства, които са в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и тези, които са с висок епизоотичен риск. 

Средствата ще се превеждат по банков път или на място.

За улеснение на стопаните представители на Областните дирекции по безопасност на храните ще посетят населените места, а кметът предварително ще обяви деня и часа за това. 

Помощ от 300 лева еднократно могат да получат всички собственици, които отглеждат най-много пет прасета за угояване, които са в санитарните зони и отглеждани в лични стопанства, които не продават месото, а го добиват за лична употреба. 

Всички свиневъди трябва да са включени в списъци, изготвяни от кмета на населеното място и заверени до 26 август тази година. 

Списъкът се предоставя а Областната епизоотична комисия. Трябва да е заверен от областния управител и от официалния ветеринарен лекар с подпис и печат.

Заявленията за обезщетение ще се подават в кметствата, по образец. Всеки собственик ще декларира, че е усвои доброволно месото. За да се възползва от помощта трябва да е почистил и дезинфекцирал стопанството си. 

В заявлението свиневъдите трябва да декларират още, че няма да отглеждат прасета за период от най-малко 12 месеца, след като е дезинфекцирано стопанството.

Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...