Ръст в потреблението на ток в жегите - 24novini.bg

Ръст в потреблението на ток в жегите

14.08.2019 | 09:20
(0 гласа)

 

Жегите от последните дни вдигнаха потреблението на ток с между 7 и 17%, показват данните на Електроенергийния системен оператор. Експертите съветват да пестим ток не само заради очакваните по-високи сметки, но и за да се избегне претоварване на мрежите.

 

 

"Засега нещата са напълно нормални... Средното натоварване на мрежата е далеч от пълния ѝ капацитет - около 30%, въпреки това обаче има участъци, които са критични, защото достигнат близки до максималните си товари", коментира за БНТ Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор.

"В последните няколко години ЕСО извърши огромни инвестиции в регионите, които захранват Северното и Южното Черноморие. Сред критичните точки е и София, защото мрежата не е проектирана за толкова много жители и ново строителство. Предстои укрепване на мрежата в Западните квартали", каза още Цачев.

Експертите съветват потребителите да помислят за пестене на тока. Например, при използването на климатици. Ако външното тяло е на сянка, това намалява автоматично разхода на ток. чистенето на филтъра профилактично. И помага на вътрешното тяло на по-нормален режим на работа на самия климатик.

Съветват и при по-дълго отсъствие от дома да си записваме показанията на електромерите си, за да се избегнат спорове, както и да бъдат хванати евентуални кражби.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...