"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 милиона лева - 24novini.bg

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 милиона лева

12.08.2019 | 12:00
(0 гласа)
"Булгаргаз“ е завела иск за 35 милиона лева, които са част от общите задължения на столичната Топлофикация в размер на 120 милиона лева и са натрупани за една година. Тази мярка е предприета, тъй като има риск „Булгаргаз“ да не може да се разплати с доставчика си на гориво - руската компания „Газпром експорт“, обясни в интервю за БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

Подобна ситуация имаше и през август миналата година.

Тогава задълженията на „Топлофикация София“ бяха стигнали 105 милиона лева и бе решено „Булгаргаз“ да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното дружество. Така, по думите на Павлов, са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период.

Само година по-късно „Топлофикация София“ има нови просрочени задължения в размер на 120 милиона лева. „Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация София" за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към „Булгаргаз“ за доставен газ“, каза Николай Павлов в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Освен че са изпратени десетки писма до „Топлофикация София“, за проблема са информирани принципалите на двете дружества - Столичната община и БЕХ, както и Министерство на енергетиката.

Заведената в съда искова молба е за 35 милиона лева, а според Павлов мерките и действията, които е предприела „Булгаргаз“, са възможно най-меките и щадящите.

Засега „Булгаргаз“ няма подобни проблеми с други свои клиенти. Дори и да има забавяния в плащанията им, те са за не повече от 1-2 месеца. 

Тази година за пръв път „Булгаргаз“ успя да подпише договори и да купи газ, различен от доставяния по дългосрочния договор с „Газпром експорт“.

За второто тримесечие са доставени 300 милиона кубични метра по цени, които са много по-изгодни от доставната цена по основния договор с руската фирма. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...