Скандал! БАБХ плаща 30 млн. за изгаряне на месо, а чумавите прасета заравя - 24novini.bg

Скандал! БАБХ плаща 30 млн. за изгаряне на месо, а чумавите прасета заравя

08.08.2019 | 09:00
(0 гласа)

Докато държавата продължава да се тресе от скандали и протести около африканската чума по свинете, а граждани сигнализират как умъртвени домашни прасета няма къде да бъдат загробени, Българската агенция по безопасност на храните плаща огромни суми за изгаряне на месо с мобилни инсинератори, които не се включват в борбата с чумата.

Разследване на Антикорупционния фонд показва, че БАБХ дава 30 млн. лева за изгаряне на месо в инсинератори за количества, които според експерти дори няма у нас.

От Агенцията са дали и допълнителни пари заради чумата, а фирмите не са изгорили нито едно заразено прасе.

Вместо да се изгарят, прасетата се заравят в земята, откъдето заразата може да се разпространи чрез водата или по друг начин.

За скандалните разкрития от Антикорупционния фонд обявиха, че ще сезират Агенцията за държавна финансова инспекция.

„В края на 2017г. Агенцията по безопасност на храните обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци за три години на стойност 30 милиона лева. Поръчката е спряна след жалба на един от участниците. Тогава Агенцията преминава към т.нар. директно договоряне. От БАБХ канят само две от фирмите с мобилни инсталации (инсинератори, в които обезвреждането става чрез изгаряне при много висока температура), с които да сключи договори за обезвреждане на трупове – “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП”. Собственици на “Син кръст 2016” са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирма-концесионер. Съдружници в “Еко БГ СЖП” са Димитър Манджуков и Димитър Димитров“, посочват от АКФ.

Следват анекси за още 17,5 млн. лева през 2018 година и през 2019 година заради усложнена епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта чума по дребните преживни животни, проникването на африканската чума по свинете и птичия грип.

Но през това време няма публични данни инсинераторите да са използвани, при която и да е от посочените епидемии.

 

От Антикорупционния фонд посочват, че на техен въпрос БАБХ отговарят, че труповете на заразените с чума прасета се заравят, не се изгарят, което означава, че пари се плащан за мобилни инсенератори, но те не се използват за ограничаване на заболяването, което поставя под риск цялото свиневъдство в страната.

Според изчисленията на база на платените пари в инсинераторите трябва да са изгорени 20 хил. тона трупове и други животински отпадъци, което е три пъти повече от обезвредените в екарисажите в Шумен и Варна за 2017 година.

Според експерти е невъзможно подобно количество да бъде обезвреждано в България. А в изискванията на БАБХ при инсинераторите дори няма кантари, за да се отчитат килограмите на изгаряното месо.

За сметка на всичко това през 2019 г. същите фирми - “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” подписват нови договори за още 30 милиона лева за обезвреждане на животински отпадъци с БАБХ до края на 2020 г.

Едно от основните оправдания на БАБХ и Министерството на земеделието за загробването на чумавите прасета, вместо изгаряне е, че не може да се транспортират, за да не се пренесе заразата.

Въпросът, обаче, е защо при положение, че се плащат 30 млн. лева от данъците на българските данъкоплатци за мобилни инсинератори, те не са на мястото на чумата и не помагат за унищожаването й.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...