Внимание! С фалшиви имейли пробиват електронното банкиране - 24novini.bg

Внимание! С фалшиви имейли пробиват електронното банкиране

Спас Иванов препоръча клиентите да ползват двуфакторно известяване - и с СМС - за електронното си банкиране Спас Иванов препоръча клиентите да ползват двуфакторно известяване - и с СМС - за електронното си банкиране Кадър: NOVA
06.08.2019 | 12:00
(0 гласа)

За нова измама, този път с онлайн банкирането, предупредиха експерти тази сутрин по NOVA. Експертите предупредиха, че електронното банкиране се управлява от банките и те не пишат имейли, за да искат паролите на клиентите си, а само информативни имейли.

Ако човек получи имейл от "банката си", в който го карат да въведе паролата си за онлайн банкирането му, 

гражданинът трябва задължително да информира банката си и в никакъв случай да не въвежда паролата си, обясни експертът по сигурност Спас Иванов.

Банките обикновено не искат действие с тези имейли, а само информират, посочи той.

Измамници се опитват да стигнат до паролите ни за електронно банкиране и да точат банковите сметки

на гражданите, като се възползват от хакерската атака в НАП.

Мошениците се възползват от притесненията на хората след изтичането на лични данни и от сляпата им вяра в имейли, които ги убеждават, че целят повишаване на сигурността.

В именно такива фалшиви имейли измамници вече обясняват на хората, че заради хакерската атака в Приходната агенция, е необходимо отново да въведем паролите си за електронно банкиране, за да подобрим сигурността си.

Вложителите, които имат електронно банкиране да ползват двуфакторна нотификация – всеки път, когато превеждаме пари, да получаваме потвърдителен есемес,

който да изисква от нас да въведем обратно код за сигурност, съветва Иванов.

По думите му измамниците винаги използват голямо кризисно събитие, като изтичането на данни от НАП, за да създадат изкуствено доверие у потребителите към имейлите.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...