Срив на британския паунд обезцени труда на българите на Острова - 24novini.bg

Срив на британския паунд обезцени труда на българите на Острова

Британският паунд спада и обезценява спестяванията на българите там Британският паунд спада и обезценява спестяванията на българите там
06.08.2019 | 08:00
(0 гласа)

Британската валута удари 28-месечно дъно спрямо щатския долар, което обезценява трудът на българите, които работят във Великобритания и пращат пари на семействата си у нас.

След като правителството в Лондон втвърди тона за Brexit и обяви датата 31 октомври за окончателна

за излизането от ЕС, по курса на БНБ в момента 1 паунд се разменя за 2.14 лв.

На 23 юни 2016 г., 17 милиона британци казаха „не” на Европейския съюз и още същият ден паундът се срина. Борис Джонсън, който тогава обикаляше с автобус страната, днес е премиер и Брекзит ще стане факт - по думите му, дори без сделка. Бизнесът на Острова вече е силно разтревожен от недостига на работна ръка, който се очертава от 1 ноември.

Бългаите, живеещи там, пестят пари и казват, че  когато пада паундът, те губят пари.

От референдума насам британската лира е паднала с 20-30 стотинки.

Очертаата се промени ив таксит ана студентите, а несигуронстат кара много семейства да убеждават децата си да не отиват на Острова, а да изберат университет в ЕС.

"Ако осъмнем с Brexit без сделка, пазарите да реагират още по-агресивно от миналия път, тъй като това, което тогава беше една вероятност, на която те реагираха, вече ще е истина, реалност”, посочва експертът Адриан Николов пред NOVA.

Банката на Англия пък вече заяви, че "британската икономика не е готова за Brexit без сделка".

Безнесът се опасява, че ще остане без работници, а митата и таксите ще повишат цените в островната страна. Вече се въведоха визии по-специални режими за по-дълъг престой, обявени на сайта на Външното министерство на Великобритания.

Препоръката на валутните специалисти е ако ще спестяваме, да се насочим към инвестиционното злато.

„От Brexit насам се е покачило с над 300 долара на унция инвестиционно злато, което е значителен ръст, и което няма аналог, с изключение може би на криптовалутата като печалба”, обясни Мартин Миланов, ръководител на екип във верига обменни бюра.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...