Ветеринари срещу промените в закона. Намордникът може да задуши кучето - 24novini.bg

Ветеринари срещу промените в закона. Намордникът може да задуши кучето

07.07.2019 | 11:34
(0 гласа)

От 2005та имаме закон, според който кучетата трябва да са на повод, а агресивните с намордник. Единствената промяна, която правят сега, е да вдигнат глобите и да освободят кучетата до 5 кг от повод, коментира пред бТВ д-р Бобадова, ветеринарен лекар.

 

Дефиницията за агресия е много абстрактна, всеки стопанин сам преценява дали кучето е агресивно, а ако се случи нещо, се доказва в съда има или не агресия, добави тя.

 

Закона в този си вид не работи, заяви д-р Бобадова и добави, че с промените не очаква да се случи нещо различно.

Те малките глоби сега не могат да съберат, а какво да говорим за големите,

допълни лекарят.

Тя е категорична, че агресивна порода кучета няма. Това е все едно да кажете, че всички хора с червена коса са зли. Агресията не се предава по наследство, всичко зависи от възпитанието,

заяви д-р Бобадова.

А статистиката и практиката й показват най-много проблеми с по-дребни породи като болонките.

 

Според лекаря намордниците дори може да са опасни за кучетата, особено в топлите дни. Кучетата се охлаждат чрез езика при дишане, с намордник може да е много опасно за тях в жегата и дори да се задушат,

каза тя.

Според майка на нахапано от кучета дете, промените също не са добри, тъй като агресията на едно куче не може да се определя според килограмите му. По-скоро тя смята, че трябва да се помисли за определени породи, които са по-склонни да проявяват агресия.

Вече има петиция срещу промените в закона, а потребители на социалните мрежи публикуват снимки и коментари с хаштага #Безнамордник като знак на протес срещу промените. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...