Ангелкова: Не отписваме сезона, въпреки спада на туристи (видео) - 24novini.bg

Ангелкова: Не отписваме сезона, въпреки спада на туристи (видео)

Ангелкова заяви, че за подобряване на летния сезон от догодина ще се задейства механизъм, който почти е готов. 24новини
05.07.2019 | 12:03
(0 гласа)

"Не сме отписали сезона. От миналата година се борим за него", заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка със спада на туристи този летен сезон. 

 

 

"От началото на тази година, края на миналата, ние очакваме очакваме труден сезон, което е свързано с големите ни преки конкуренти", допълни тя. 

Ангелкова обясни, че прогнозата на министерството на туризма до момента е спад от 3 до 6% в цялата страна на този етап.

"Конкретно по Черноморието спадът на туристи е между 5 и 8%",

обясни още министър Ангелкова.

Тя заяви, че предстои да се представи механизъм за подпомагане на летния туризъм, с който туроператорите да имат предвид България като туристическа дестинация и да насочват туристите.

 Ангелкова обясни, че механизмът ще заработи от 2020 година.

"Механизмът се разработва и предстои да бъде представен за обществено обсъждане", допълва министърът. 

На въпрос дали цените на шезлонгите и чадърите по плажовете са причина за спада на туристи, Ангелкова не отговори пряко.

Тя заяви, че

"цените са различни на всеки един плаж и това, че има концесионери, които си позволяват да завишават цените ние категорично не подкрепяме".

Ангелкова обясни още, че стриктно се следи за  това правилно да са обозначени зоните на плажа със съответните цени, както и ясно да са написани цените. 

"Няма такива цени, каквито слагат някои концесионери за ВИП зони", категорична е тя.

Ние от тях изискваме да има категорично обозначени цените на всяка зона и къде са тези ВИП зони, които трябва да са не повече от 2-3% от плажа. Държим и на изискването 50% от плажа да е свободна зона и 50% да е платена, обясни още министърът на туризма.

"За нарушението на правилата за цени на чадъри и шезлонги миналата година сме събрали неустойки от 450 хил. лв., а развалените договори за концесия за различни нарушения от 2016 година до сега са около 15",

отчита Ангелкова.

Относно промените в Закона за концесиите, министърт на туризма заяви, че е била необходима, защото в противен случай ще се наложи през 2020 година плажовете да бъдат отдавани под наем при едни много тежки условия и процедури.

По думите на министър Ангелкова през 2020 година изтичат над 30 договора за концесия и ако процедурата остане толкова тежка ние няма как да предвидим колко време ще отнеме отдаването на плаж на концесия и това застрашава стопанисването на плажовете. 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...