Хиляди остават без зъболекари, свикаха извънреден конгрес - 24novini.bg

Хиляди остават без зъболекари, свикаха извънреден конгрес

Зъболекарите са притеснени от нови правила за дейности, допустими за извършване без специалност Зъболекарите са притеснени от нови правила за дейности, допустими за извършване без специалност
22.06.2019 | 14:00
(0 гласа)

Продължава извънредният конгрес на стоматолозите, свикан заради притесненията, че стотици хиляди българи ще останат без достъп до зъболечение. Причината са нови правила в медицинската практика за обхат на дейности, които могат да се извършват от специалисти и от такива без придобита специалност.

 

 

Опасенията на зъболекарите са, че ако бъдат приети, голяма част от стоматолозите няма да могат да извършват редица рутинни дейности.

Така стоматолозите без допълнителна специалност биха били силно ограничени в работата си. В същото време, придобилите специалност са малцина, защото достъпът до специализации е труден. Отпусканите годишно места са твърде малко.

 

От ръководството на Зъболекарския съюз обясниха, че предложените текстове нямат рестриктивен характер.

Стана ясно и че в последните дни проектоправилата все пак са коригирани, но на конгреса ситуацията се обсъжда от лекарите от гледна точка на риска за пациентите и разитието на кадрите.

Но в момента тече подписк аза смяна на ръководството на браншоия съюз. Последнитя конгрес на БЗС беше буквално преди две седмици между 6 и 8 юни в Поморие, но закусът възникна след това и се наложи извънреден форум на денталните специалисти.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...