В България и бременността е лукс - плащаш за почти всичко - 24novini.bg

В България и бременността е лукс - плащаш за почти всичко

За цялата бременност жените имат право само на две ехографски изследвания За цялата бременност жените имат право само на две ехографски изследвания
16.06.2019 | 20:00
(0 гласа)

Това напрактика означава, че половината от работоспособното население на държавата вече не живее в България.

В същото време няма програма на правителството за справяне с демографската криза и за насърчаване на раждаемостта.

От проверка на 24новини.бг стана ясно, че всяка бременна жена у нас

има право на един преглед месечно след десетата седмица на бременността и още 5 през последните 45 дни,

т.е след втория месец, едва два ехографа (изследването, което показва има ли детето сърдечна дейност) и няколко рутинни изследвания като кръвна картина. 

Ако бременността е с усложнения, се полагат още няколко допълнителни изследвания, които далеч не покриват нуждите на бременните жени. 

Извън всички тези изследвания има важни витамини, чиято ниска доза може да е опасна за бебето, които здравната каса не покрива. Освен тях има и редица други важни изследвания, които Касата не покрива. Сред тях са скринингите на детето – от 80 до 140 лева в различните болници, както и редица други манипулации и изследвания за плода и майката.

 

Така в държавата България, която има сериозна демографска криза, и да си бременна е лукс, който не всички могат да си позволят.

Средно месечно издръжката на една бременна жена за изследвания, посещения на лекари, скрининг, лекарства, витамини, ехографи и други манипулации

излиза не по-малко от 200-300 лева. Умножено по броя месеци, в които грижите са наложителни, за много жени това наистина е вече лукс.

На този фон няма защо да ни учудват протести на медицински сестри, лекари и недоволството на пациентите. А шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев призна, че всички политически партии знаят какво трябва да се случи, за да има подобряване на системата на здравеопазването, но ще трябва да се борят с първоначалното недоволство и критики и поради тази причина не посмяват да го направят. Така изглежда, че за партиите по-важно е да запазят няколко гласа, пред това да осигурят бъдещето на обществото.

За демографската криза се говори често по телевизията, особено преди избори, но действията се заключават до изброените.

Иначе се очаква от тази половина от населението, която е останала в България, да изпълни важната задача да създаде български деца.0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...