КЗП и омбудсман в битка с лошите практики при бързите кредити - 24novini.bg

КЗП и омбудсман в битка с лошите практики при бързите кредити

Мая Манолова продължава битката с неравноправните клаузи при бързите кредити Мая Манолова продължава битката с неравноправните клаузи при бързите кредити
10.06.2019 | 22:00
(0 гласа)

Днес по инициатива на омбудсмана Мая Манолова се проведе кръгла маса заради стотици сигнали за наличие на неравноправни клаузи в договорите на фирми за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите.

 

От думите на Манолова стана ясно, че за 3 години е получила над 3,7 хил. жалби срещу фирмите за бързи кредити.

 

Като примери за лоши практики тя посочи - одобрения за кредити без оглед на това дали получателите им могат да ги изплащат, начисляване на неустойки за неосигурен поръчител след отпускане на заема, включване на допълнителни оскъпяващи услуги в кредита, договори с празни полета и без погасителен план.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов коментира, че при всички проверени от тях фирми е установено използването на неравноправни клаузи в общите условия.

 

Според Манолова няма ефективен контрол от страна на държавата, именно затова тя предлага и законодателни промени. Сред идеите й е да има разширяване на правомощията на КЗП и надзорен орган за фирмите за бързи кредити извън БНБ, както да се ограничат таксите, дължимите суми да не се променят едностранно от фирмите и да не се изискват банкова гаранция или поръчител.

Манолова припомни и идеята за приемане на Закон за частния фалит, който ще даде възможност на хората много по-бързо и леко да се справят, ако не успяват да погасят кредите, вместо да са длъжници цял живот.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...