70 хил. декара са погубени от градушката - 24novini.bg

70 хил. декара са погубени от градушката

Градушката е унищожила около 70 хил. декара, по настоящите оценки Градушката е унищожила около 70 хил. декара, по настоящите оценки Facebook
21.05.2019 | 18:30
(0 гласа)

Градушкита е поразили 70 хил. декара земеделски зами, има подадени 107 хил. заявления за подпомагане. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на брифинг в района на Свищов, където посевите бяха най-сериозно ударени от пороите и градушките.

Предвидени са 4 млн. лв. за компенсиране на щетите от градушките и средствата ще стигнат.

До следващият месец се очаква всички земеделски производители да получат обезщетения за пропаднали площи, успокои тя.

"Областните дирекции са на място и се прави обследване, изчаква се водата да се оттече", информира министърът и напомни, че срокът за кандидатстване за помощта е до 23 май, след което ще има санкции.

"Компенсацията е по-добра, когато има сключена застраховка", каза Танева.

Миналата седмица бедствието в Свищовско доведе до спиране на тока в няколко села, бяха наводнени и пътища. В село Морава пороят отнесе асфалта. Спряно беше и движението по жп линията между Левски и Свищов. В района заседава кризисен щаб.

В Карлово и Нова Загора паднаха над 50-60 литра на квадратен метър дъжд, придружен с градушка с големината на орех. Унищожени са овошките и лозовите масиви, земеделската продукция, пострадали са и маслодайните рози.

Снощи тежко пострадаха отново Свищов, Монтана, Ловеч и районите около тях.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...