Три социологически агенции: БСП ще победи ГЕРБ на 26 май - 24novini.bg

Три социологически агенции: БСП ще победи ГЕРБ на 26 май

Мария Йорданова 04.05.2019 | 11:30
(1 глас)

Социологически проучвания на "Тренд", "Галъп Интернешанъл" и "Алфа Рисърч" в началото на предизборната кампания, която започна на Великден (края на април), сочат, че БСП ще се наложи над ГЕРБ на евроизборите на 26 май. Засега разлика от около един процент, но припомняме, че "Алфа рисърч" още на 10 януари отчете спад на доверието на хората в управляващите. Както и в опозицията. Разликата тогава между ГЕРБ (16 %) и БСП (14,9 %) беше около 1 % в полза на ГЕРБ.

Играта за надмощие и достъп до ресурсите на властта между ГЕРБ и БСП отдавна бе възпята от "Господари на ефира" в остроумен изборен рап,

но извън шегата и управляващите, и опозицията се потрудиха да омерзят гражданите до краен предел със скандали и вътрешни боричкания, вместо конструктивни мерки за повишаване на доходите и подобряване социалния статус на българина.

Това отчитат и трите агенции чрез ниския интерес на гражданите към евроизборите.

И трите агенции отчитат, че "Апартаментгейт", скандалите с къщите за гости и евтините имоти на хора от ГЕРБ са ключов фактор за срива в доверието към Бойко Борисов и партията му.

Хората са разочаровани, че приближените му се облагодетелстват лично, строят си имоти, къши за гости и апартаменти, като използват позициите си във властта, злоупотребяват с публични средства, но остават безнаказани, посочват и от трите агенции.

И трите са правили проучванията си през април - непосредствено преди старта на кампанията.

Последното проучване, което е на "Алфа Рисърч", излезе в петък, на 3 май. Провеждано е на терен между 20 и 30 април 2019 година. Според него

подкрепата за БСП е с 0,5% повече от тази за ГЕРБ. 

Резултатите от същото проучване сочат, че

единствено ВМРО от коалицията "Обединените патриоти" могже да достигне около 6%, какъвто е прагът на евровота за един евродепутат.

Снимка: Резултати от проучването на "Алфа Рисърч"

Източник: Сайтът на "Алфа Рисърч"

 

"Атака" се очертава да стигнат 1.2%, а коалицията "Патриоти за Валери Симеонов" - 1,7%.

От "Демократична България" стигат до около 4 %, а от ДПС стъпват стабилно на 9 %.

Тоест първите не могат да имат евродепутат, а вторите ще постигнат със сигурност двама, а вероятно и повече. ДПС в момента има четирима евродепутати.

 

 

Втората агенция "Тренд" са били на терен между 5 и 12 април.

Според тях БСП също води с 31,3%, а ГЕРБ е с 30,5% на второ място.

Любопитното е, че според тях БСП са увеличили с около процент подкрепата си за последния месец, докато ГЕРБ са загубли над 3 % от доверието на хората за 3-4 седмици.

 

Снимка: Резултати от проучването на "Тренд"

Източник: Сайтът на "Тренд"

Според "Тренд" ВМРО е на малко над 5 % и вероятно няма да направи един мандат. ДПС са с доверие около 12 % и това им отрежда поне трима евродепутати.

"Демократична България" намаляват подкрепата си и са на ниво около 4 % - далеч под нужните 6 %, за да направят  евродепутат.

 

Третата агенция - "Галъп", също е измервала нагласите на терен около 19-ти април.

Те също потвърждават, че ГЕРБ губи от БСП, като левицата води с над 32 %, а управляващите изостават на ниво около 31%.

 

Снимка: Моментна снимка на нагласите към 19 април

Източник: "Галъп"

От "Галъп" посочват, че ДПС са твърдо на 11 % и вероятно ще имат три мандата в новия Европарламента,

ВМРО е на ниво 5 % и няма да има мандат.

Около и малко над 4 % е "Демократична България", при необходими поне 6 %, което прави недостиг от около 50 % гласове за тях, за да направят поне един мандат.

Прави впечатление, че според трите агенции ВМРО е на ръба, като е по-вероятно да не направи мандат, а "Демократична България" със сигурност не успява да мобилиза подкрепа, вероятно заради капсулирането си, за да направи поне един евродепутат и да мине прага от 6 % за евровота.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...