Национален съвет ще помага за борбата с морбили - 24novini.bg

Национален съвет ще помага за борбата с морбили

23.04.2019 | 08:27
(0 гласа)

Министерството на здравеопазването създаде Национален координационен съвет за контрол на морбили, съобщиха от ведомството.

Работата на новия орган ще е да подпомага министъра при осъществяване на дейностите по ограничаване разпространението на заболяването.

В страната има 463 случая на заразени с морбили, от които 81 бебета и 153 деца между 1 и 4 години, а 110 на деца между 5 и 9 години.

Има и случаи заболял персонал в лечебни заведения след контакт с болни от морбили.

Единадесет области в страната са засегнати от заразата като най-много случаи има в София област - 165 заболели, следват Благоевград със 136 и София-град със 134. В Пазарджик и Перник има по 6 заболели, в Бургас 5, във Велико Търново и Кюстендил по 4ма, в Ловеч, Монтана и Пловдив - по 1 заболял.

Само през последната седмица в София град новите случаи са 30, в София област 16, а в Благоевград 12 заболели.

 

Припомняме, че след първите случаи от Министерството разпоредиха на Регионалните здравни инспекции да предприемат действия, а личните лекари да имунизират всички пациенти.

Имунизации на деца се поставят на 13 месеца и втора на 12 години. А от Министерството призовават и родителите да проверят имунизационния статус на децата си.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...