БСП: ГЕРБ скриха доклада за 157 млн. лв. за завода за горене на боклук - 24novini.bg

БСП: ГЕРБ скриха доклада за 157 млн. лв. за завода за горене на боклук

БСП в София обвини ГЕРБ, че крият документи за над 150 млн. лв. за завода да горене на боклук БСП в София обвини ГЕРБ, че крият документи за над 150 млн. лв. за завода да горене на боклук
19.04.2019 | 08:02
(2 гласа)

"Управляващите от ГЕРБ в София предпочитат да вземат важни решения "на тъмно... От 61 общински съветници достъп до документацията могат да имат само 11, но дори и да прочетат докладите, те не могат да огласяват факти от тях и да ги коментират?! Очевидно ГЕРБ си мислят, че това е „моделът”, по който общинските съветници трябва да вземат обосновани и информирани решения. Това не мога да го приема". Това завява заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова.

 

Тя изразява недоволство от засекретяването на докладите на датския консултант "Рамбол",

въз основа на които беше избрана конкретната технология "скарно изгаряне на RDF" и мястото на изграждане на инсталацията на площадката ТЕЦ "София", зад Централна гара.

 

Решението се прие бурно от гражданите, а информация по случая няма, като в интервю за "Факти" Христова разказва ,че причината е именно в засекретяването на документите от доклада, за който столичани сме платили 1,5 млн. евро хонорар.

От 15 общински съветници от опозицията беше внесено искане да бъде организиран местен референдум

за мястото за изграждане на инсталацията, както и за вземането на заем за тази цел в размер на 67 милиона евро от Столична община, който ще бъде изплащан от и без това намиращото се в тежко финансово състояние общинско дружество "Топлофикация София" ЕАД. ГЕРБ отхвърлиха искането за референдума.

След това вносителите на доклада обжалваха решението на СОС пред Административния съд – София град. В края на миналата седмица беше даден ход на делото, а то беше отложено за 7 юни за представяне на доказателства и за излагане на допълнителни съображения на страните.

На делото жалбоподателите - общински съветници поискаха от съда да задължи СОС да представи докладите

на датския консултант "Рамбол", за които Христова казва, че са засекретени.

"Такъв прецедент със засекретяване на документация не ми се беше случвал в кариерата на общински съветник", коментира Милка Христова. – Мотивите в решението на СОС срещу допускането на местния референдум, което обжалваме, са обосновани с аргументи на база на засекретените доклади на консултанта. Само ще напомня, че на този консултант беше изплатена сумата от 1,5 млн. евро, казва тя.

На делото посочихме на съда, че

достъп до тези засекретени доклади имаха само общинската администрация и съветниците, които са членове на Постоянната комисия

на СОС по "Опазване на околната среда, земеделие и гори" и то само при изрично подписване на декларация за неразгласяване на информация и опасност от сериозни наказания, ако я изнесат.

"Считам, че когато се решава въпрос, който е на стойност повече от 157 млн. евро

и има пряко значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред, той не трябва да се решава на база „засекретена информация”. Нещо повече, задължително трябва да се вземе предвид и мнението на гражданите. А най-правилният начин за това е провеждането на местен референдум по този въпрос. За съжаление, в последните 10 години такъв в София не е провеждан.

Припомняме, че спорът касае третият, последен етап от изграждането на системата за управление на отпадъци, при който ще се изгаря произведеното РДФ/гориво от Завода за преработка на отпадъци, намиращ се в местността "Садината", край софийското село Яна.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...