100 роми направили 100 хил. лв. сметка за вода, нелегално - 24novini.bg

100 роми направили 100 хил. лв. сметка за вода, нелегално

Ромите в бургаския картал "Победа" се закачили нелегално към водопровода и останали без вода, като направили 100 хил. лв. сметка Ромите в бургаския картал "Победа" се закачили нелегално към водопровода и останали без вода, като направили 100 хил. лв. сметка Кадър: bTV
15.03.2019 | 16:00
(0 гласа)

Сметка за 100 хиляди лева направили около 100 роми на ул. „Тамара” в квартал „Победа” в Бургас, след което не я платили. Официално по данните на ВиК дружеството имало задължение на 13 абонати и понеже не плащали, им спрели водата. Но получили писмо от германски евродепутат от партията на „Зелените” - Ромео Франц (потомствен музикант с български корен, напуснал България отдавна), че ВиК-дружеството е оставило над 100 семейства без вода.

 

По данни на водоснабдителния оператор обаче към въпросните

 

13 абонати нелегално са вързани още постройки и така общият брой на домакинствата без вода става повече от 100.

Евродепутатът обаче явно е подведен в информацията и пише писмо до община Бургас в защита на ромите.

„Водата е спряна на ул. „Тамара” на 13 абонати от около 3 месеца. Спряна е поради една единствена причина –

тези хора в продължение на повече от година не са си плащали водата.

Общите задължения на всички живущи там е около 100 хил. лева. Искам да обърна специално внимание на господин Ромео Франц... За нас редовните абонати на ВиК Бургас са 13 и сме спрели водата на тези 13 абонати. Те дават още вода на всички свои съседи, които живеят по не знам какъв начин там”, коментира пред bTV говорителят на дружеството Димитър Гюров.

Районната кметица Магдалена Манолова също казва, че се опитвали да се свържат с хората в квартала, но имало

непробиваем административен хаос - пишели писма до адреси, които на пракитка не били валидни, защото постройките са със стари документи.

Нелегална водопроводна мрежа минава през имотите, признава кметицата Манолова, а ромите я обвиняват, че тя е виновна защо има такава мрежа.

Общината е проучвала парцелите един по един и дори има готовност да открие индивидуални партиди при гаранция, че сметките ще бъдат плащани, казват от там.

Хората от улицата обаче имат друга версия - никой не ги е търсил да си плащат сметките и "като цяло от 89-та година насам никой не ни е потърсил за нищо и никой не ни е обърнал внимание", казват те.

В същото време, при известието, че дължат 100 хил. лв,.заявяват как няма да платят такова задължение, защото те нямат водомери и оспориха как от ВиК са изчислили задължението.

Те заявиха, че от три месеца не са се къпали.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...