800 000 души на година в Европа умират заради мръсен въздух - 24novini.bg

800 000 души на година в Европа умират заради мръсен въздух

В България умират между 12 и 18 хил. души заради мръсния въздух. В България умират между 12 и 18 хил. души заради мръсния въздух.
12.03.2019 | 21:00
(0 гласа)

Ново проучване на европейски учени показва, че преждевременните смъртни случаи, причинени от замърсяването на въздуха, са двойно повече от предишни оценки.

Според изследването, цитирано от британския вестник „Гардиън“ около 800 000 души в Европа умират заради замърсения въздух. Данните показват също, че животът на живеещите в градове със замърсяване на въздуха се скъсява с около 2 години.

В Европа мръсният въздух нанася повече щети на здравето на хората, отколкото по света заради гъстотата на населението, сочи изследването.

Освен проблем с белите дробове, замърсяването на въздуха има лошо въздействие върху сърдечните заболявания

чрез кръвообращението, както и може да доведе до инсулти.

Според учените

мръсният въздух причинява два пъти повече смъртни случау от респираторните заболявания и тютюнопушенето.

Разликата с цигарите, обаче, е че за тях човек може сам да избере дали да пуши и да прекарва времето си в задимени пространства, докато при мръсния въздух няма такъв избор.

Според експертите голяма част от замърсяването се дължи на изгарянето на изкопаеми горива като въглищата. А решението е преминаване към възобновяема енергия, което според учените може да намали смъртността с над 50%.

Според данни на ООН в световен мащаб

заради мръсен въздух умират над 7 млн. души, от които поне 600 хил. са деца.

 

У нас проблемът също съествува, но властат отрича мащабът да е голям.

През юни миналата година Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди страната ни заради лошото качеството на въздуха.

Съдът реши, чe България не е изпълнила задълженията си да предотврати сериозното замърсяване на въздуха в страната, има систематично превишава допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици и не е приложила мерки за овладяване на проблема от години.

У нас няма задълбочени проучвания подобно на най-новото в Европа, но по последни данни починалите заради лошото качество на въздуха са между 12 и 18 хил. на година.

През миналата година Националният доклад за състоянието и опазването на околната среда в Република България призна, че

3 млн. българи живеят при замърсен атмосферен въздух над допустимите норми.

Министерството на околната среда и водите размишлява как да бъдат намаени печките на твърдо гориво. А в София, която е третата най-мръсна столица в Европа, във втората половина на 2018 година е измерено замърсяване в 70 от 180 дни, но въпреки това кметът Йорданка Фандъкова отрича проблемът да е голям. Не веднъж се случваше Столична община и гражданите да спорят за качеството на въздуха, тъй като станциите на Обината често изключват при големи замърсявания.

 

През последите месеци се приеха по-високи данъци за старите коли и стандарт за качество на твърдото гориво, но цялостна концепция за справянето с мръсния въздух в цялата страна липсва.

Като мерки срещу мръсния въздух се рекламират европейски програми за подмяна на инсталацията за отопление, но според експерти предвиденото от властите у нас не е достатъчно, именно заради липсата на комплекс от мерки.

Крайно време е властите в България да спрат да си затварят очите, тъй като проблемът е сериозен и трябват реални мерки, а не стратегии, написани на хартия, които никой не следва, коментират редица хора. 

В рубриката #дагодишаш 24новиниви информираме за всичко, свързано с качеството на въздуха. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...