Опасност: Бургас и четвърт България - без кардиохирургия? - 24novini.bg

Опасност: Бургас и четвърт България - без кардиохирургия?

Проф. Велков заяви, че има опасност Бургас и целия регион да остане без инвазивна кардиология Проф. Велков заяви, че има опасност Бургас и целия регион да остане без инвазивна кардиология Кадър: bTV/ Лице в лице
08.03.2019 | 22:00
(0 гласа)

Заради провален търг пациентите в Югоизточна България може да останат без кардиохирургия. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Тони Веков, декан на фармацевтичния факултет в Плевен и шеф на болница „Сърце и мозък”.

„Създава се сериозен проблем за всички пациенти не само в Бургаска област, а в цяла Югоизточна България,

защото кардиохирургията в Бургас обслужва областите Бургас, Ямбол, Сливен, има пациенти от Стара Загора, от Хасково. Другите най-близки кардиохирургии са в Пловдив и във Варна, където разстоянията за спешни случаи са сериозни.

Причината е проваленият търг от бившия наемател на кардиохирургията „Аджибадем Сити Клиник”, който беше проведен през януари и който бившият наемател спечели със сума от 204 000 лв. Ние се класирахме – „Сърце и мозък”, на второ място”.

Той допълни, че условията на търга са били, ако първият спечелил се откаже, се класира вторият.

„Аджибадем Сити Клиник” са се отказали, а настоящият договор е изтекъл на 19 февруари, допълни той.

Мажоритарният собственик на болницата е държавата, принципалът е министърът на здравеопазването, допълни проф. Велков.

„Ние бяхме обявени за победител в търга, но не можем да влезем във владение, Аджибадем не напускат имота и няма сила към момента, която може да ги извади от неправомерно обитавания държавен имот", обясни проф. Велков.

По думите на проф. Велков, това ще доведе до закриване на тази хирургия

и проблемът ще бъде още по-голям, тъй като "болниците, ако нямат договор с кардиохирургия в Бургас, ще останат безинвазивните кардиологии, а това е още по-страшно за пациентите в целия регион”.

Наемът, с който ние бяхме втори в търга, е 200 000 лв. Това е един много сериозен месечен наем, с едни постъпление от поне 1,8 млн. годишно, които биха оздравили невероятно добре държавната бургаска болница.

Наемът досега е бил около 7000 лв., доколкото знам, или 80 000 лв. на година, поясни той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...