Манолова получи подкрепа от депутати в битката с банките - 24novini.bg

Манолова получи подкрепа от депутати в битката с банките

27.02.2019 | 21:03
(0 гласа)

Омбудсманът Мая Манолова получи подкрепа на депутати от Комисията по правни въпроси в парламента за предложението от нея промени в Гражданскопроцесуалния кодекс, касаещи банките и монополните дружества. 

Пред депутатите Манолова защити промените като подчерта, че действащото законодателство е „в полза на силните на деня – монополни дружества, за бързи кредити, събирачи на дългове и банки, от една страна“, а от другата страна – на ощетените, са българските граждани.

„Привилегиите на тези субекти се изразяват в облекчената процедура, чрез която те събират своите задължения, която не дава възможност на съда служебно да следи за наличието на неравноправни клаузи. В особено привилегировано положение са банките, които в основа на едностранно изявление и представяне на извлечение от сметки могат автоматично да осъдят длъжника, както и да запорират и започнат разпродажба на цялото му имущество“, поясни част от мотивите за изработването на законодателството Манолова, предаде БНР.

 

В понеделник тя представи законопроекта пред депутати, граждани и представители на бизнеса.

Днес депутатите от правната комисия подкрепиха текстовете, което означава, че ще бъдат внесени за разгледане в парламента. Подкрепа дадоха и от Министерството на правосъдието.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...