"Бърза помощ" остави човек на улицата - 24novini.bg

"Бърза помощ" остави човек на улицата

12.02.2019 | 08:00
(0 гласа)

"Екипа на бърза помощ зарязаха човека на улицата." Така потребител на социалните мрежи описва видео, което показва как двама мъже оставят трети на тротоар, а до тях има кола на "Спешна помощ". 

 

Веднага след публикация се появява и "Народният съд", който е категоричен, че ако човекът е пиян лекарите изобщо не трябва да се занимават с него и с право са го оставили. 

 

"Напиши повече подробности, какъв е случая...така всеки може да хвърля вина, ако е поредния пияница, няма какво да го правят в болницата", призовават един от коментиращите.

"Ако е пиян няма да го приберат. Имаше един пред блока ни и дойдоха полицаи ,за да го изгонят. Изобщо не се занимават да ги преглеждат,прибират и т. н.", добавя друг. 

Има и по-резки коментари на хора, според които след като човека е пил, няма защо да се хабят държавни пари за него. 

"Пожелавам на всеки от вас получил инфаркт след като е пил малко ракийка да го зарежат да умре с диагноза пияница. Те съдници ли са? Това ли ни е спешната помощ? Някой направи ли му ЕКГ. Някой прегледа ли го дали не е инсулт. А диагнозите се поставят в болница. Те не могат да я сложат по миризма. Това че мирише на алкохол присъда ли е? Всеки един от вас след малка ракийка може да изпадне в това положение след остро заболяване с необходимост от спешна помощ. И накрая, ако е алкохолна интоксикация да мре ли? Да мре ли по-лошо от куче? Еми нали всеки от вас може да са му сервирали 50 грама менте ракия. Сбогом ти, а ние аплодираме", с право се ядосва потребител. 

Хората лесно си вадят заключения от 10 секунди видео, може би повечето от тях не биха си направили труда да извикат бърза помощ, но не бива да се забравя, че симптоми на опасни здравословни проблеми могат да приличат на ефектите на алкохола, затова преди да бъдем съдници, трябва да бъдем хора. 

В този контекст потребител споделя личен опит с мидицинската помощ не за пияница, а за човек без дом, завършил със смърт. 

"На всички дето ги защитават ще кажа,че бях свидетел на бездомник, който беше с гангрена на крака и умря в градинката пред пирогов на пейката...аз и още двама колеги звъняхме ина 112 и в бърза помощ и в пирогов да дойде някой и да го прегледа, при положение,че е на 20 метра от входа на спешното...и така 3 дена...на четвъртия отивам за кафе до бутката и кварталния и трима полицаи бяха завили тялото...ако беше реагирал някой това нямаше да се случи...лично аз давах показания и им обясних за какво иде реч...после ги защитавайте", споделя опита си той. 

У нас за алкохолизмът се говори само с упрек, а над 200 хил. души страдат от това, т.е всеки има поне един познат алкохолик. Хора с подобен проблем споделят, че влизат в спиралата без да усетят, а честото близките им не разбират, че имат нужда от помощ и биват обвинявани.

Именно отрицателното отношение и незабавното осъждане показва и тази публикация във фейсбук, а може би трябва да се замислим дали ако наш пиян близък е в тази ситуация, отново бихме отпратили с такава лекота линейката. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...