Манолова скочи на Горанов за боновите книжки: Ограбват се хората - 24novini.bg

Манолова скочи на Горанов за боновите книжки: Ограбват се хората

Мая Манолова скочи срещу финансовия министър за концепцията му за одържавяване на непотърсените акции от боновите книжки Мая Манолова скочи срещу финансовия министър за концепцията му за одържавяване на непотърсените акции от боновите книжки
03.02.2019 | 18:30
(0 гласа)

Мая Манолова възрази за боновите книжки на министъра на финансите Владислав Горанов. Тя определи концепцията му като противоконституционна. "Проблемът със „спящите акции“ от масовата приватизация засяга близо 2,5 млн. миноритарни акционери за 2-3 млрд. лева", посочва Манолова в оспорващо становище до министъра.

 

Омбудсманът е изпратила документа до Министерството на финансите (МФ), в което изразява категоричното си несъгласие с Концепцията за боновите книжки, публикувана за обсъждане на интернет страницата на МФ.

 

Снощи 24новини.бг информира, че на сайта на централния депозитар са публикувани 80 лицензирани посредници и агенти,

които могат да кажат на гражданите колко лева в акции притежават в боновите си книжки.

Гражданите имат 12 месеца и 7 стъки, които да изминат, за да се сдобият с парите си от акциите в боновите си книжки, ако желаят.

Ако не си потърсят акциите обаче, държавата ще ги национализира, според идеята на финансовия министър. Срещу идеята вече се обяви бизнесът в становище.

На страницата на МФ е публикувана за обществено обсъждане тази концепция на министър Горанов и именно нея оспорва омбудсманът Мая Манолов в писмо от 28 януари.

Според нейните аргументи "Документът предвижда

отнемане на собствеността върху акциите, без съгласие на собствениците и без компенсация, което според нея е противоконституционно.

Мнението на Манолова съвпада с мнението на бизнеса. Те визират времето след първите 12 месеца, които хората са имали да си проверят акциите в боновите книжки.

Манолова казва още, че има

десетки жалби на граждани до институцията й, в които сигнализират за липса на достъпна информация и настояват за подкрепа от Манолова.

В становището си, което е пубикувала на сайта на омбудсмана, Мая Манолова казва още:

"Не смятам за конституционосъобразно и справедливо отнемането на правата на милиони акционери върху акциите им

от масовата приватизация, без компенсация и без да им се даде възможност за участие (достъп) до очакваните финансови ползи от процеса на „събуждане” на акциите“.

В рубриката "Какво да правим с боновите книжки" 24новини.бг публикува специализирана информация

за процеса на проверка на акциите в боновите книжки, който ще е в сила в следващите 12 месеца.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...