Над половината българи не могат да посрещнат неочаквани разходи - 24novini.bg

Над половината българи не могат да посрещнат неочаквани разходи

27.11.2018 | 12:22
(1 глас)

Около 53% от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в ЕС, които са били изправени пред неочаквани финансови проблеми през 2017 г. 

 

Средният показател за Европейският съюз е 34%, а България е сред трите държави с най-голими затруднения на хората - Латвия - 60%, Хърватия - 56%, България - 53%.

 

В целият ЕС делът на хората, които не са успяли да се справят с неочаквани разходи е намалял с 2,5%, докато у нас понижеието спрямо 2016 година е едва 1%.

Според данни на националната статистика само 30% от българите са имали възможност да заделят пари за закупуване на предмет с дълготрайна употреба.

70% от сънародниците ни не биха могли да изразходват голяма сума за ремонт на дома си. А около 80% от българите пък не биха могли да си купят ново жилище в рамките на една календарна година.

 

Най-нисък дял на жители от европейска страна, които не биха могли да се справят с финансови проблеми, е регистриран в Малта - едва 15%, показват данните на Евростат.

Всеки четвърти жител в Румъния и всеки пети в България и Унгария не биха могли да си позволят купуването без проблеми на кола, отчита също Евростат.

Статистиката идва в разгара на споровете за вдигането на данъците за стари автомобили и твърденията,ч е това ще стимулира хората да си купят по-нови коли.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...