Разходката в парка - с риск за живота. Ще има ли мерки? - 24novini.bg

Разходката в парка - с риск за живота. Ще има ли мерки?

Това е Западният парк на столицата, не е гора. Там се разхождат и тичат за здраве хора. И рискуват Това е Западният парк на столицата, не е гора. Там се разхождат и тичат за здраве хора. И рискуват
11.10.2018 | 10:00
(0 гласа)

След бруталното убийство на Виктория Маринова Общинта в Русе ще слага осветление на алеята по кея, където жената стана жертва на жестокия си насилник. Там тичат всеки ден десетки жени, чиито живот е в риск. Жени тичат и спортуват обаче и в редица други градове и в столицата.

 

А мерки за проверки, затягане на контрола и проверка на нивото на сигурността не са обявени никъде.

 

Рефлексът на властта да се прави, че няма проблем няма да й донесе доверието на хората.

Напротив, ще спечелят тези кметове, които признатя проблема и публично покажат, че ге рошевата. Знаем, че е скъпо и че опасните изнасилвачи и психопати са стотици, но задачата на кмета е рискът да се сведе до минимум.

В София в последните години се направи доста за парковете и градинките -  в добро състояние са централните алеи на повечето от тях, но тъмни вечер, без охрана и камери.

bTV посочи в репортаж, че Борисовата градина бела един от най-сигурните паркове в София, но точно там станаха две убийства, разтърсили цялата страна - на Яна Кръстева, която беше изнасилена и убита, и на ученика Георги Игнатов, чиито убиец знаеха всички в училището на Георги, но полицията месеци наред не залавяше. Мерки се взеха. Трябва още обаче, защото не е нормално разходката ти в парка в 21-ви век в европейска държава да е въпрос на риск, все едно отиваш на фронта и не знаеш дали ще се върнеш... жив.

Повече камери, осветление и полицейски патрули, конна охрана и нощна охрана са само част от мерките, които биха респектирали наглите убийци и изнасилвачи.

Това са скъпи мерки. но пък София разполага с бюджет от нас, гражданите, на стойност над 1,3 млрд. лева. И щом може да дава по 20 млн. лева за некачествени ремонти на "Графа", "Площад Слаавейков", градинката "Кристал", бул. "Васил Левски" , "Витошка" и "Св. Седмочисленици", значи може да намери 20 милиона и за сигурност на праковете. Или 40 милиона -

човешкият живот би следвало да струва хповече от асфалта и бетона - и за кмета Фандъкова, и за общинските съвтеници, оито сме избрали в София.

В парка в Студентски град има тъмни и опасни участъци, а той е пълен с млади хора, майки с колички и студенти, които вечер след лекции на риск пресичат тъмните алеи, оставени недовършени след дълъг ремонт.  Между парка и двуметровата растителност в района на Техническия университет е въпрос на 100 % риск да се минава след 19,00 ч. вечер. Районът е асфалтиран, но в непрогледна тъмнина между блоковете на ТУ, при които паркът просто свършва. Тъмно, опасно, безлюдно и пълно с кучета - това е реалността за този участък до Техническия университет вечер. Мястото е пълно с дебнещи в колите си извратени типове, а най-близкото оживено място е на 300 метра. В района има и строителни обекти - опасен развъдник на престъпници, но до сторежите трябва да се мине, за да се стигне до оживения, но тъмен булевард "Климент Охридски", до Лесотехническия университет или до Минно-геоложкия университет.

Особено опасно място дори през деня е и Ловният парк в сърцето на столицата, където всеки столичанин знае, че сам не трябва да ходи и е добре да си тръгне от "парка" преди 16,00 ч. Там има десетки алеи без осветление, няма охрана, няма камери.

В Западния парк на столицата има гористи местности, където роми секат дървета незаконно с брадви и резачки, а мястото е предпочитано за десетки жени и мъже, които сутрин и вечер отиват да тичат там. Тичат там, защото тичането по алеите е невъзможно, тъй като по тях се разхождат деца, семейства и хора с домашни кучета, а алеи за тичане не са направени. Няма осветление и охрана, а ромите с "щилките" и брадвите са ежедневна гледка. Неведнъж се правиха репортажи и хората от "Надежда" протестираха, но мерки от кмета Фандъкова за това място не са взети.

Не, не казваме, че Западният парк не е обновен.

Напротив, реконструиран е и това е добра работа на кмета Фандъкова. Казваме обаче, че в

него продължава да има опасни участъци. И такива като Северин Надеждов дебнат там. С брадви. Репортажите са поне пет за последните 7-8 месеца.

Нека сме обективни - общината полага усилия за сигурността в парковете, но посочваме местата, където това не е постигнато. И понеже не е постигнато, трябва да се монтират камери и да се предвиди охрана, за да не станат и други жени, деца и младежи жертви на изнасилвания и убийства като в Русе, Търново и Борисовата градина.

Проблемът касае и междублоковите пространства, които често са с висора растителност и неподдържани храсти, т.е. място за укриванена на извратени типове. Учебната година започна и по-големите деца се прибират сами от следобедната смяна, което прави рисковете значително по-големи дори вече ранни часове като 19,30 ч., когато става тъмно.

Столичната община не е обявила мерки за затягане на контрола и сигурността в парковете

и градинките в София след бруталното убийство в Русе.

Такива мерки не са обявени и в други градове, освен частично в Русе. Редно е да се предприемат непрекъснато през годината, за да се управлява рискът живота си да губят като жертви на престъпления още и още жени.

През зимата на 2015 г. рецидивист уби студентката Вероника Здравкова в парк във Велико Търново, също до реката, едва след което общинските власти обявиха, че обезопасяват пътеката и района около брега. Монтираха се камери и осветление, но дали функционират и дали е безопасно?

Централните алеи на столичните паркове са осветени и безопасни, но по страничните разходки са поемане на риск дори през деня.

В Южния парк също има гористи места, където осветление и камери няма и въпросът трябва да бъде обект на внимателно планиране

с грижа за сигурността на хората.

Това важи и за районите в подножието на Витоша, за Панчарево, за кв. Витоша и "Модерно предградие", където има десетки пространства за спорт, тичане и разходки, оставени без охрана, камери и осветление и все още пълни с кучета и опасни за преминаване.

Кметът Йорданка Фандъкова да направи одит на сигурността и състоянието на парковете и да предвиди охрана и видеонаблюдение, би било добра превантивна мярка. Това не е само нейна работа обаче, а на целия

Столичен общински съвет, където отговорни са всички съветници, независимо от партиите си.

Психолозите предупреждават, че поведението на Северин Надеждов в Русе може да отключи подражатели с характеропатии и остри психични състояния.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...