Прокуратурата няма да проверява барселонската къща на Борисов - 24novini.bg

Прокуратурата няма да проверява барселонската къща на Борисов

Прокуратурата няма да разследва къщата в Барселона, съврзвана с името на премиера Бойко Борисов Прокуратурата няма да разследва къщата в Барселона, съврзвана с името на премиера Бойко Борисов
05.06.2020 | 18:30
(0 гласа)

Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за "Барселонагейт". Това показва проверка на "Сега" в електронния регистър на преписките.

 

 

Постановлението за отказ е от 12 май.

Мотивите за прекратяването на преписката по скандала, в който е замесено и името на премиера Бойко Борисов, остават неясни. В четвъртък "Сега" потърси говорителя на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов. Той обеща да провери, но след това повече не отговори на телефона си.

Въпросната преписка беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

В началото на май регистърът на преписките показваше, че на 3 април спецпрокуратурата е възложила проверката на друг орган, без да се споменава кой е той - дали е МВР, антикорупционната комисия КПКОНПИ, НАП или друга институция.

Излиза, че преписката е прекратена само ден след като "Сега" публикува тази информация.

Скоростта, с която спецпрокуратурата провери "Барселонагейт", е рекордна, като се има предвид например, че проверката за апартамента на финансовия министър Владислав Горанов стои на трупчета в спецобвинението от март 2019 г.

Законът казва, че досъдебно производство се образува, когато има законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление. Отказът да бъде образувано разследване се контролира от по-горната прокуратура, в случая - спецапелативната.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...