Борисов отби номера с мерките за бизнеса. Но намери пари за министерствата - 24novini.bg

Борисов отби номера с мерките за бизнеса. Но намери пари за министерствата

Борисов обяви мерки за бизнеса, но парите не са достатъчни Борисов обяви мерки за бизнеса, но парите не са достатъчни
24.03.2020 | 18:41
(1 глас)

Правителството обяви чрез брифинг на премиера Бойко Борисов току-що, че предприема икономически мерки в условията на криза. Но най-много пари всъщностт даде на администрацията си в лицето на три министерства.

 

Кабинетът оповести 6 мерки, които веднага бяха обявени в социалните мрежи за половинчати, неефективни и далеч от очакванията на бизнеса и гражданите

- очаквания, базирани на мерките, които други правителства обявяват за бизнесите в другите страни от ЕС и в региона. Ето какво обяви Борисов:

1. Правителството отделя 500 млн. лева лева за увеличените разходи на Министерство на здравеопазването, МВР, отбраната. Тоест, мярката е свързана с обезпечаване на държавната администрацията, а не не бизнеса, който пълни хазната.

2. Отпускат се средства за плащане на заплати по схемата 60 на 40, за да останат работниците на работа и бизнесът да не ги освобождава. Тъй като обаче мярката е свръзана с много бюрокрация, а 60 % помощ не са достатъчни, защото бизнесът няма другите 40 %, много фирми и техни асоциации вече обявиха, че няма да се възползват от мярката, защото тя не е помощ, а допълнителна бюрокрация.

3. Отделят се 200 милиона лева за възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за хора, пуснати в неплатен отпуск, но с трудови договори. С оглед обаче на факта, че 29 % от българската икономика е сива и с работниците договори не се сключват, хиляди българи ще останат без възможности да ползват такива безлихвени кредити. Отделно, обявените 200 млн. лв. ще стигнат за  малко над 130 хил. души, останали в неплатен отпуск. А те са в пъти повече.

4. Отлага се плащане на корпоративния данък до 30 юни. Но нито едни вид от другите данъци не се разсрочва, което допълнително поставя на колене бизнеса и домакинствата.

5. Близо 50 милиона лева ще се гласуват в следващите дни за великденски добавки за пенсионерите, но това се прави всяка година и не може да се счита за мярка свързана с обедняването на хората заради кризата сега.

6. Правителството оповести иначе пакет от 4,5 милиарда лева за бизнеса, като част от него е финансов ресурс, с който фирмите да изтеглят кредити за 2,5 млрд лева. Те обачи стигат само за 12 % от фирмите. Ккаво става с другите премиерът не каза.

За разлика от българското правителство, тези в ЕС и в страните съседки на България обявиха кредитни и данъчни ваканции, отлагане плащанията на всякакви осигуровки и данъци за времето на кризата и освобождаване, на места, от наеми. В много от страните се обявиха еднократни или месечни плащания за хората, останали без работа.

От ИПИ веднага обявиха, че по 50 млн. лв. на ден струва кризата, а има само 7,5 млрд. лева на разположение, ако не се пипа "сребърният фонд".

Тоест парите за мерките, обявени днес, ще стигнат едва за 3 месеца.

След това държавата трябва да изтегли заем, категорични са икономистите. Премиерът също допусна възможност да се изтегли заем.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...