Борисов: Армията и жандармерията са струпани на границата - 24novini.bg

Борисов: Армията и жандармерията са струпани на границата

28.02.2020 | 15:40
(0 гласа)

Към момента има реална заплаха от страна на събитията, които се случват в Сирия. Усилили сме границите си максимално. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на Министерски съвет.

 

 

„Когато се бият с ракети и хората бягат, разбираемо е, паниката е огромна.

Едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса си представете да започнат да влизат стотици хиляди мигранти. Не можем да си го позволим", каза Бойко Борисов.

"Армия, жандармерия и кораби по границата и директен разговор с президента им, външния министър по линия на НАТО – максимална координация, за да избегнем подобни събития!“, нареди той.

Борисов ще проведе разговор с президента на Турция Реджеп Ердоган.

Днес се провежда заседание на Северноатлантическия съвет по чл. 4 (за взаимопомощ между страните-членки в НАТО) на Вашингтонския договор за консултации с Турция във връзка със събитията, които се развиха в Сирия.

„Ние ще подкрепяме консултациите, защото сме съседи, приятели, но е хубаво и преди нападенията ни информират

или да се свиква Съветът, преди да се започват военни действия. Това също да се каже на Северноатлантическия съвет. Сега да речем, че ще задействаме чл. 4 на НАТО за общоевропейска военната защита. Аз даже си спомням в петък приехме декларация на Европейския съвет, с която осъдихме военните действия и призовахме да спрат веднага. Когато гинат хора, знаехме какво ще се случи, но въпреки всичко аз съм поръчал, чакам всеки момент да ме свържат с президента Ердоган. Винаги са имали нашата подкрепа и това, което става на Одрин, имаме данни за доста струпване на мигранти.

Затова рано сутринта дислокирахме жандармерията по границата. Усилили сме максимално границите, както и морето.

Притеснителното е, че турските граничари дръпнаха постовете, които имаме досега. Надяваме се, че са ги извели по-навътре в страната, там да ги спират. Виждате по островите в Гърция какво става“, обясни министър-председателят Борисов.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...