Борисов в цитати: "Наричайте ме чичо Бойко" (обзор) - 24novini.bg

Борисов в цитати: "Наричайте ме чичо Бойко" (обзор)

Борисов обясни през 2018 г. защо е останал ерген, защо се местят магистрални трасета и защо да го наричат "чичо Бойко" Борисов обясни през 2018 г. защо е останал ерген, защо се местят магистрални трасета и защо да го наричат "чичо Бойко"
18.02.2020 | 17:59
(0 гласа)

Преди година започнахме 2019 г. с крилатите фрази на премиера Борисов, които 24новини.бг събра в обзор. Сега ги припомняме по повод поредната му престрелка с президента Румен Радев за подслушването. Цитатите на премиера са точен образ на водевилната политика - и вътре в страната, и за пред чужденците, и по големите проблеми на Европа. Фразите му изумиха не е един наш читател с гения на създателя си. Затова ги припомняме - все така актуални и в новата политическа среда, повече от година по-късно.

 

"Може да ме наричате чичо Бойко" - безспорният фаворит

Министър-председателят Борисов се срещна с медалистите от младежките игри в Буенос Айрес на 31 октомври. И им каза: "Благодаря на тези млади деца, защото именно такива като вас трябва да станат пример за всички останали - като има някой по-буен и агресивен, да отиде в залата по борба, по щанги, за да види, че не е лесно. Вие сте пример за младото поколение. Чест е за нас, че ви има.Може да ме наричате чичо Бойко."

Снимка: Цялата година мина в конфликти на Борисов с президента Радев

Борисов и демокрацията - нищо страшно, това е просто "свобода на словото"

"Вчера гледам и се учудвам – по най-гледаните национални телевизии, в най-гледаното време излиза човек, който говори срещу мен, срещу правителството и накрая завършва със свободата на словото. Ама то, ако има нещо върху свободата на словото, ти няма да си по телевизията, няма да говориш няколко минути каквото си искаш." Така се изказа пред представители на Американската търговска камара премиерът Бойко Борисов на 18 август, след сканадла с арестуваните журналисти от "Биволъ" и румънския разследващ сайт "Райз проджект". Световните медии защитиха арестуваните журналисти. Борисов обясни, че е особено постижение на демокрацията у нас да говориш каквото си искаш. И следваше да сме благодарни за привилеггията.

Снимка: Борисов не спря войната и с думи, и с действия срещу Радев. Радев пък го критикуваше за свободата на словото и корупцията

"Аз съм горд, че България може да има най-силните зелени организации в света. Такива силни организации аз не мога да си представя другаде да ги оставят да съществуват, но нашите са такива, че успяват", каза Борисов по повод критиките на "Спаси Пирин" и Зелените в ЕП, че у нас парк "Пирин" се застроява. Много по-късно, през ноември, прокуратурата все пак обяви, че ако правителството не вземе мерки да защити държавния интерес пред концесионера в Банско, ползващ повече площи от договорените, ще има привлечени под отговорност министри.

На първото правителствено заседание пък обяви, че всеки, който иска да критикува, може да си наеме билборд и да го прави оттам: "Който каквото има лошо да каже, да му се даде билборд." С такъв протестен билборд полицейският синдикат планираше да посрещне европредседателството, а надзирателите от затворите вече се стягаха за протести, с които да изложат Борисов пред чужденците.

Зеленият Борисов: "Спирал съм инфраструктурата, за да могат да се излюпят новите щъркелчета"

Снимка: Премиерът стана обект на ирония заради ремонтите в София, въпреки магистралите

Когато "Зелените" в европарламента в лицето на Ска Келер, го обвиниха за застрояването на парк "Пирин", Борисов върна топката с култовото: "Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят новите щъркелчета, карал съм министри да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, сгазен от валяк, трасета сме променяли." Каза го на микрофоните в Европарламента.

После, когато трябва ше да реже лента на началота на строежа на магистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово (преди два дни там загинаха трагично двама работници, на 17 февруари, вчера, ги погребаха - бел.ред.), премиерът каза:

"Десетки такива поляни съм гледал, но след година и два-три месеца са вече готови магистрали.

Много ни е красива държавата, виждате тук хълмове, планини, но за строителство е много неудобно."

Снимка: Борисов в международните си изяви остави паметни думи през 2018 г.

А на 21-ия Международен икономически панаир в Мостар Борисов заяви: "Направим ли инфраструктурата, ще има и просперитет. Другото го пробвахме, не се получи".

През юли пък за оградата с Турция, която после падна от дъждовете, но беше платена богато с публични пари, Борисов заяви непреходното: "Това съоръжение е по-голямо от онова, построено от Виктор Орбан. Строителството отдавна е завършено, просто не вдигаме шум около това. Сега заграждението с дължина 237 км е оборудвано с видео- и термокамери. Наскоро граничарите получиха 80 нови джипа Nissan."

Снимка: Оградата на границата падна

 

Неподражаем и за Истанбулската конвенция: "За и против да пребиваме жените и децата в България"

После дойде сагата с Истанбулската конвенция. Сага, която показа примитивизма на политическия елит и грубата демагогия, която и Борисов, и Корнелия Нинова приложиха по огромния проблем с насилието над жени у нас и в ЕС. През годината бяха убити 30 жени от техни близки мъже - съпруг, баща, брат, приятел, познат. Което прави особено цинично изказването на Борисов: "Ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан – "за" или "против" да пребиваме жените и децата в България, защото всички останали текстове, за които говорят - за трети пол, гей бракове и всичко останало, просто не фигурират в тази конвенция. И не случайно днес Армения след Сърбия, Албания, Турция... всички са я приели. Дето се вика, и арменският поп я е приел."

Внимание, така говори родният премиер в Давос на Световния икономически форум. И балканският примитив наистина успя да впечатли света.

Шедьоври на Борисов за корупцията: "Тамън се договорим, и ги няма"

По повод на сегашните председатели на Съвета на ЕС, Борисов, за да покаже колко е напреднала България в битката с корупцията и колко е изостанала Румъния, заяви за управляващите там: "Седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца след това са в ареста... Не е смешно. Тамън се договорим, и ги няма", бяха точните думи на Борисов.Контекстът беше забавянето на проекта за трети мост на Дунав поради поредните правителствени рокади в Румъния.

Снимка: Борисов и Путин - разказът, който у нас и в Русия бе прочетен по различен начин. Там писаха, че се извиняваме на Русия

Лупингът "Не може само Орешарски да е виновен за КТБ. Това е мандатът на БСП, не може той да им опира пешкира" Борисов направи в "Шоуто на Слави" през ноември, когато рязко се разграничи от обичайната си позиция, че Пламен Орешарски като премиер лично е виновен за фалита на КТБ.

Снимка: Борисов обърна позицията си и спрямо ДПС  - в края на годината вече търсеше партньорството им

Когато през август при Своге загинаха 20 души на пътя убиец и 7 дни никой в държавата неказа думата "оставка", а вицепремиеът Симеонов обясняваше, че не трябва да се носи политическа отговорност, Борисов стигна върха на реторическия си талант: "На мен ми е най-мъчно, че ги сменяме, аз съм ги отгледал от деца в партията - и Московски, и Нанков", каза той за министрите си Ивайло Московски (на транспорта), Николай Нанков (на регионалното развитие) и Валентин Радев (на вътрешните работи). После трудоистрои и тримата - единият в Черноморска банка, другият - депутат, третият - заместник-министър. И така показа стандарта на ГЕРБ за поемане на политическа отговорност за смърт на хора.

Снимка: Тримата министри си отидоха с не голям мерак след трагедията при Своге, премиерът ги подкани, но също не особено охотно

Когато го обвиниха, че прави подарък на Кирил Домусчиев и президентът Радев наложи вето върху законопроекта за приватизацията и следприватизационния контрол, Борисов заяви пред министрите през юли: "Ако някога сме искали редник Киро или редник Раян да пазим, нямало е да заведем дело срещу KGM Maritime Shiping AD."

Геополитическият тигър на 2018 и неговият рев

Когато започна председателството и Борисов опита да помири Турция с ЕС, изрече крилатата фраза "Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове." Каза го в Истанбул на 7 януари.

"Балканите не са задният двор на Европа. Само ако се гледа откъм Лондон са задният двор. От нашата страна са коридорът, антрето на общия ни дом", каза в реч в Брюксел премиерът Борисов през февруари. И обяви България за "неформалния лидер на Балканите". "Неформален лидер сме, защото на Балканите лидер не може да има, там са само велики", поясни Борисов мисълта си.

През закачките с БСП разбрахме защо е самотен ерген: "Аз никога не мога да надговоря една жена"

Снимка: Борисов влизаше в битки и с Нинова, паметни по същността си

"Понеже са много устати... аз никога не мога да надговоря една жена... дет' се вика, не мога да се оженя още от тая работа, защото е трудно да се справиш с устата жена." С тези думи министър-председателят Бойко Борисов коментира обвинението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че той лъже за начина, по който са гласували евродепутатите на ГЕРБ и на БСП за наказателната процедура, която може да лиши Унгария от правото ѝ на глас в Европейския съюз на 21 септември.

"Да излезеш да кажеш, че Народният съд е бил хубаво нещо, ми, дай да направим сега Народен съд, да видят дали е правилно." Това каза Борисов, когато в декларация от БСП заявиха, че "народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

"Корнелия Нинова ми напомня на Ангела Меркел - и нея я вкараха в процедурата с мигрантите, както лидера на БСП с козичките", посочи Борисов от парламентарната трибуна на 20 юли, след като бе извикан от депутатите за разискване по темата с миграцията. "По същия начин ваши депутати ви заведоха в едно село, където има чума - да галите козичката. Аз ви завидях, че отидохте в селото и погалихте козичката. Много мило", каза министър-председателят към Корнелия Нинова от БСП.

"Нека БСП да си хапнат и пийнат на Бузлуджа, те обичат", каза пък премиерът на 28 юли в Нови пазар за провеждащия в същото време национален събор на социалистите на Бузлуджа. На който Корнелия Нинова кара колело.

Битката с президента се пренесе на терена на заплатите 

Снимка: Борисов се скара с Радев и заради заплатите им

"Бедността не е грях, когато взимаш 11 хил. лв. заплата", каза премиерът Бойко Борисов за заплатата на Румен Радев и обвинението за бедността на народа и високите цени и данъци, което Радев отправи в речта си за 10 ноември. Борисов добави, че неговата заплата е само 7 хиляди лева - тригодишната сума на пенсиите на един пенсионер, междувпрочем.

Снимка: Мая Манолова е единствената, срещу която няма цитат на Борисов. За нея той внимателно мълчи

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...