Тръмп и Борисов ще обсъдят износа на втенчен газ за България - 24novini.bg

Тръмп и Борисов ще обсъдят износа на втенчен газ за България

На срещата на 25 ноември ввъ Вашингтон, Борисов и Тръмо ще обсъдят износа на втчнен газ за България. На срещата на 25 ноември ввъ Вашингтон, Борисов и Тръмо ще обсъдят износа на втчнен газ за България. Архив
23.11.2019 | 23:06
(0 гласа)

Американският президент Доналд Тръмп и българският премиер Бойко Борисов ще обсъдят възможността за износ на втечнен газ за България. Това ще се случи на срещата с държавния глава на САЩ следващата седмица, на 25 ноември, докато Вашингтон се стреми да намали енергийната доминация на Русия в Източна Европа.

 

 

Това съобщи заяви високопоставен представител на Белия дом в конферентен разговор вчера, съобщава на страницата си Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Тръмп ще насърчи и българския премиер Бойко Борисов да увеличи разходите за отбрана на страната. 

България, както и много от нейните източноевропейски съседи, внася по-голямата част от необходимия й петрол и газ от Русия, което според САЩ дава на Кремъл значително влияние над тези страни, отбелязва медията, като напомня, че САЩ преживяват безпрецедентен бум на производство на природен газ и американските енергийни компании търсят нови експортни пазари, включително в Европа и Азия, предава БТА.

Представителят на Белия дом подчертава, че

българската енергийна индустрия предлага "огромен инвестиционен потенциал за американските компании

Припомняме, че Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата среща с Тръмп. Хърватия има амбицията да построи плаващ терминал, който потенциално може да снабдява някои страни в региона с американски втечнен газ. 

Тръмп ще насърчи българския премиер да постигне и препоръчания от Алианса минимум разходи за отбрана от 2 процента от БВП. "България е член на НАТО от 15 години. Време е да покаже допълнителна мотивация, увеличавайки разходите си за отбрана и участвайки в различни мисии на НАТО", заяви американският представител.

Американският президент ще повдигне също темата за борбата с корупцията и защитата срещу "активността" на Русия, като например опитите да повлияе върху резултатите от избори, допълни той.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...