Борисов се отказа от скандалната идея за болничните - 24novini.bg

Борисов се отказа от скандалната идея за болничните

Борисов се отказа от скандалната идея с болничните, първият ден ще се плаща Борисов се отказа от скандалната идея с болничните, първият ден ще се плаща
19.11.2019 | 11:00
(0 гласа)

Борисов се отказа от идеята първият ден на болничните да не се плаща. Припомняме, че решението бе взето на коалиционен съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти на 14 ноември, огласи го Валери Симеонов.

Управляващите се отказват от предложението първия ден от болничния да се плаща от работещия,

стана ясно от поредното включване на Борисов от джипа му, на живо.

Предложението няма да бъде внесено за обсъждане в Народното събрание, заяви Бойко Борисов в колата.

Това решение предизвика сериозно напрежение, синдикатите заплашиха със стачка, а един от тях - КТ "Подкрепа" - и че ще напусне Съветът за тристранно сътрудничество.

От КТ "Подкрепа" бяха категорични, че тази мярка би принудила хората да ходят болни на работа. Според лекарите това ще накара хората да не използват болничния за остри заразни заболявания, което ще допринесе за развитието на епидемии.

За да смекчат ефекта, от ГЕРБ обявиха, че правилото първият ден от болничните да е за сметка на работника няма да важи,

когато отпускът се взима за гледане на болно дете и при трудова злополука. Напрежението обаче продължи да се нагнетява.

От БСП също се обявиха категорично против прокарването на такова решение и го определиха като несправедливо. Според тях аргументът, че спирането на парите за първия ден от болничния би решил проблема с увеличаването на фалшивите болнични е признание на управляващите, че не могат да се справят.

"Вместо контрол и наказание на тези, които издават фалшиви болнични, вие наказвате изрядните работници и ги лишавате от правото да получат обезщетение

- заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. - Тези, които работят, внасят си осигуровките дисциплинирано в държавния бюджет и в случай на заболяване имат право да получат обезщетение от собствените си пари, няма да го получат. Те ще бъдат наказани. Работиш, плащаш, и когато се разболееш – не можеш да получиш обезщетението от това, което сам си платил."

На въпрос кой е направил предложението финансовият министър Владислав Горанов отговори,

че предложението е на управляващата коалиция и е в пакет с други мерки.

Против мярката се обяви и Мая Манолова, която във видео-обръщение заяви, че това е несправедливо,

защото държавата трябва да бори корупцията и фалшивите болнични с институционални мерки и строг контрол, а не като санкционира реално боледуващите работници.

В момента първите три дни болничен се поемат от работодателя (осигурителя), като той заплаща 70% от среднодневното възнаграждение. Остатъкът от болничните се заплаща от НОИ. Предложението на управляващата коалиция, което е било одобрено и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, е първият ден да е за сметка на служителя.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...