Борисов обсъди с премиера на Йордания селския и кулинарен туризъм - 24novini.bg

Борисов обсъди с премиера на Йордания селския и кулинарен туризъм

Борисов се срещна с колегата си от Йордания Омар Раззаз и обсъдиха туризма и екстремизма Борисов се срещна с колегата си от Йордания Омар Раззаз и обсъдиха туризма и екстремизма
13.10.2019 | 19:43
(0 гласа)

Днес в присъствието на двамата премиери - на България и на Йордания - бе подписан меморандум за сътрудничество в областта на туризма, който трябва да доведе до популяризиране на културния, фестивалния, селския, кулинарния и други видове туризъм, както и за развитието на туристическата инфраструктура.

Това стана по време на еднодневното посещение на българския премиер Бойко Борисов в Йордания, където се срещна с йорданския си колега Омар Раззаз в Аман.

Противодействието на тероризма, екстремизма и миграцията чрез международно и регионално сътрудничествоч развитието на културния и фестивален туризъм, както и на информационните технологии и фармацевтиката бяха сред темите на разговора на Борисов с Раззаз.

Борисов дори предложи София да домакинства т. нар. Процес "Акаба", който е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдулла II с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

Преди година българският министър-председател участва в среща от Процеса "Акаба", който за пръв път се проведе извън Йордания - в Тирана, Албания.

“Сътрудничество в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействие на тероризма остават приоритетни в двустранните отношения, както и сътрудничеството в процеса Акаба”, заяви Борисов.

Специален акцент в разговора му с Раззаз е била темата за бежанците и мигрантския натиск, които се очаква да нараснат заради военната офанзива на Турция в Северна Сирия.

"Сигурността и отбраната, противодействието на тероризма, екстремизмът, радикализацията и нелегалната миграция са много важни в контекста на актуалните събития”, посочи премиерът, цитиран от правителствената пресслужба в неделя.

Българският премиер каза още, че двете страни ще работят съвместно в сферата на

образованието, иновациите, програмата “Еразъм +”, високите технологии и дигиталната инфраструктура.

Според Борисов двете държави имат огромни възможности за развитие на религиозния туризъм, археологията, опазването на историческото и културното наследство.

"Кралят отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство“, заяви от своя страна министър-председателят на Йордания.

Омар Раззаз отбеляза историческите търговски връзки между двете държави и ръста на българските туристи и Йордания и йорданските – в България.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...