Борисов доволен: Кредитният ни рейтинг бил знак, че е реформатор - 24novini.bg

Борисов доволен: Кредитният ни рейтинг бил знак, че е реформатор

Борисов отдаде прогнозата на Fitch за кредитния рейтинг на страната на реформите, които бил правил Борисов отдаде прогнозата на Fitch за кредитния рейтинг на страната на реформите, които бил правил
25.08.2019 | 08:02
(0 гласа)

Премиерът Борисов остана доволен от кредитният ни рейтинг, определен от прогнозата на Международната рейтингова агенция Fitch Ratings като положителен.

 

 

Експертите от Fitch прогнозират също, че ще приемем еврото най-рано през 2023 г.

Те потвърдиха дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB с положителна перспектива.

Премиерът Борисов побърза да обобщи съобщението, че прогнозата на Fitch го утвърждава като реформатор:

"Това е и поредната висока оценка от международната общност за реформите, които правителството извършва в страната,

коментира премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.

Агенцията отбелязва обаче, че факторите, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са напредъкът по присъединяването към еврозоната, увеличаване на потенциалния растеж и продължаващото подобряване на външните и бюджетните баланси.

Агенцията смята, че ще приемем еврото най-рано през 2023 г.

и че ще има реално нарастване на БВП със средно 3.3 % в периода 2019-2021 г.

През първата половина на 2019 г. икономическият растеж надхвърли очакванията,

главно поради по-значителното от предвиденото възстановяване на износа. Частното потребление остава стабилно, подкрепено от повишението на заплатите. Динамиката на растежа обаче се очаква да се забави в краткосрочен план, поради предизвикателствата по линия на външната среда, произтичащи от слабата икономическа перспектива на ключови търговски партньори.

От друга страна, продължаващите постъпления на средства по фондовете на ЕС ще послужат като буфер при неблагоприятно икономическо развитие.

Делът на необслужваните кредити намалява до 7.7 % през първото тримесечие на 2019 г., което е най-ниското ниво за последното десетилетие.

Fitch прогнозира бюджетен излишък в размер на 0.2 % от БВП, средно за периода 2019-2021 г., а дългът на сектор „държавно управление“ да спадне до 17.9 % от БВП през 2021 г. спрямо средно равнище от 39.4 % за страните със сходен рейтинг.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...