Борисов в нов скандал: Румънските туристи били виновни за чумата - 24novini.bg

Борисов в нов скандал: Румънските туристи били виновни за чумата

Борисов заяви, че румънските туристи донесли чумата у нас, Румъния отговори остро Борисов заяви, че румънските туристи донесли чумата у нас, Румъния отговори остро
04.08.2019 | 17:10
(0 гласа)

В нов дипломатически скандал на Балканите се забърка премиерът Борисов, този път с Румъния. Министерството на външните работи на Румъния разпространи в "Туитър" и "Фейсбук" позиция на неодобрение на думите на премиера Бойко Борисов, че румънски граждани пренесли чумата по свинете у нас.

Борисов заяви това в петък като тогава добави, че е сигурен, че румънските туристи са внесли в страната африканската чума по свинете.

След 2-дневните блокади на пътя Сливен - Ямбол, Борисов се видя принуден да отиде при протестиращите в Пазарджик, а протести имаше и в Пловдивско, Силистренско и в София тази сутрин.

"Те ядат по пътищата, оттам остатъците лесно могат да се разпространят", каза Борисов. Думите му предизвикаха отговор от страна на румънското външно министерство: "Той трябва да си припомни, че румънските туристи допринасят значително към брутния вътрешен продукт на България", написаха от ведомството.

Подобно изявление се появи и в профила на министерството във "Фейсбук". Пак в същата социална платформа българският журналист Владимир Береану публикува свой превод от декларацията на румънското външно министерство. В нея той твърди, че пише: "Освен техническата информация на Националната санитарно-ветеринарна служба и Националната служба за сигурност на храните, която ще предоставим на българските власти, като отговор на злощастните думи на българския премиер Бойко Борисов,

няма как да не изразим нашето учудване и разочарование от начина, по който българският премиер се отнася с румънските туристи,

особено когато те допринасят значително за растежа на българския БВП."

Припомняме, че преди месец премиерът Борисов се забърка в подобен скандал и със Северна Македония - с премиера Зоран Заев, по повод думите на Борисов, че Стево Пендаровски е „северномакедонски политик“ и „северномакедонски президент“.

Преди това пък Борисов се скара с външния министър на Сърбия Ивица Дачич заради изказването на нашия премиер, че бъдешият шеф на дипломацията в ЕК Борел трябва да изразява позициите на целия ЕС, независимо че неговата страна Испания не признава Косово. Изказването на Борисов е дипломатически гаф, тъй като не всички държави в ЕС са признали Косово за независима държава. И именно на това се позова Дачич в реакцията си преди месец срещу думите на българския министър-председател.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...