Борисов критикуван от "Репортери без граници" - 24novini.bg

Борисов критикуван от "Репортери без граници"

Борисов има интерес собствениците на медиите Борисов има интерес собствениците на медиите
30.07.2019 | 14:02
(1 глас)

„Имам усещането, че докато г-н Борисов е на власт, вероятно ще бъде в най-добра позиция да пази определени собственици на медии. Продължаваме да сме камъчето в обувката му“. Това заяви пред БНР Полин Адес-Мевел, ръководител на отдел „Европейски съюз и Балкани“ в „Репортери без граници“, който добави: "Нищо не върви на добре в България“.

По думите на Адес-Мевел „Българските медии имат три основни проблема. Първият е концентрацията на собственост в ръцете на един човек,

чиито връзки с медийната индустрия не са напълно известни. Проблемът е, че тази концентрация не е прозрачна. Ние сме против онези, които се крият и използват медиите си, за да оказват натиск или да предотвратяват разследвания.

Вторият проблем е съдебният тормоз върху журналисти.

Крайно обезпокоителни са също

заплахите и нападенията над журналисти.

Трите проблема са свързани един с друг...

От организацията настояват за назначаване на специален еврокомисар, отговорен за медиите.

След като до президентската институция е било изпратено писмо, администрацията на президента се е свързала с организацията и е заявила подкрепа за повишаване на осведомеността по проблема. Писмо е било изпратено и до премиера, засега отговор оттам не е получен.

„За нас е важно да общуваме с премиера, ние го уважаваме.

Тъй като той управлява правителството, за нас е важно да общуваме с него, независимо от това дали одобряваме това, което казва или прави, или не. Важни проблеми в държавата ви трябва да получат отговор и да бъдат решени. Разочаровани сме, че всяка година България попада в класацията ни, а не получаваме отговор, когато призоваваме управляващите да действат. Разочаровани сме от отношението към разследващите журналисти“.

По думите на Полин Адес-Мевел свободата на словото не е сред най-важните проблеми за българите: „България се е присъединила към Европейския съюз и трябва да покрива определени стандарти. Свободата на медиите е необходима за демокрацията“.

Според Адес-Мевел не е изненадващо, че много хора бягат от България и че механизмът за сътрудничество и проверка още не е отменен. „Постигаме напредък с разследващите ви журналисти. Успяхме да им осигурим защита и да ги свържем в мрежа за обмен на информация от разследвания“. Интервюто с Полин Адес-Мевел можете да чуете в звуковия файл.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...