Борисов без покана за срещата на Западните Балкани - 24novini.bg

Борисов без покана за срещата на Западните Балкани

Бойко Борисов не присъства на срещата за Западните Балкани днес. Бойко Борисов не присъства на срещата за Западните Балкани днес. Архив
Мария Йорданова 29.04.2019 | 19:30
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов не е поканен на срещата на върха за Западните Балкани, която ще се състои днес в Берлин. Това стана ясно от изказването на сръбския президент Александър Вучич.

 

 

Лидери на страни от Западните Балкани се срещат в Берлин днес с канцлера на Германия Ангела Меркел и с президента на Франция Еманюел Макрон, за да обсъдят бъдещето разширяване на Европейския съюз в региона. 

Очаква се теми за обсъждане да бъдат възстановяване на диалога между Косово и Сърбия и евентуално започване на присъединителни преговори на Европейския съюз с Албания и със Северна Македония.

По думите на Вучич на сръбската делегация ще й бъде трудно на тази среща и я очакват "странни моменти" заради участниците в нея и формата на срещата, пише сръбският вестник "Политика".

"Нямам нищо против Мариян Шарец (премиера на Словения), но защо той, а не Виорика Дънчила (румънският премиер)? Защо Андрей Пленкович (премиерът на Хърватия), а не българският премиер Бойко Борисов или унгарският - Виктор Орбан?", пита сръбският държавен глава в ефир.

"Сръбската делегация ще бъде единствената, която ще говори срещу независимостта на Косово",

допълва изказването си Вучич.

"Утре всички ще кажат, че Косово е независимо, затова са поканени – да кажат колко безотговорно би било да се разговаря за това, което Сърбия би могла да получи'', заяви държавният глава.

Диалогът между Сърбия и Косово беше прекратен през декември миналата година, след като тайни преговори за размяна на територии между двете държави станаха обект на остра критика. 

Германия се обяви твърдо против размяната на територии, тъй като това би отворило "кутията на Пандора" на Балканите, които имат множество истортически териториални проблеми.

Приемането на Сърбия и Черна Гора и като ускореното разширяване на Европейския съюз в Западните Балкани е подкрепено от България, Румъния и държави от Вишеградската четворка, но при условие, че държавите от региона направят необходимото, за да отговарят на критериите за членство.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...