Юлиян Попов: Няма да нарежем и унищожим нито една централа

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Преговорите с ЕС по никакъв начин не са свързани с реалното затваряне, заяви категорично пред БНР министърът на екологията Юлиян Попов.

„Това, че са посочени някакви цели – например тази цел 40% намаляване на емисиите – тя ще бъде постигната несъмнено. Ако я махнем, това нищо няма да промени. Ако я оставим и не я постигнем, ще влезем в някакво наказателно постановление, в някакво нарушаване на договор и нищо особено няма да се случи. Фактът, че тя е там, е просто индикативен факт. Т.е. ние няма да нарежем и унищожим нито една централа, няма да я съборим, освен ако компанията, която я притежава, не го направи, а това също ще стане, защото частните централи, когато започнат да губят, те просто ще затворят – това няма нищо общо с правителството“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Министърът смята, че държавната въглищна централа трябва да бъде запазена като стратегически резерв и да бъде обслужвана като такъв:

„Това не означава, че тя ще работи с пълен капацитет, защото това го определя пазарът. Но тя трябва да бъде запазена, защото ние трябва да управляваме геополитически рискове от висок порядък в бъдеще. Ние трябва да бъдем подготвени“.

По отношение на мините той добаи: „Дори утре всичко да прекъсне да работи, мините трябва да продължат да работят поне 3000 души в продължение на 10 години. Това е осигурена работна ръка, защото зариването, изравняването на тези терени изисква тази работна ръка за 10 години. Каквото и да правим, тези места са осигурени“.

Според него оттеглянето на териториалните планове е възможно, но ще доведе до загуба от порядъка на 2 млрд. лв., без да получим нищо в замяна. По думите на екоминистъра тези планове се разработват вече 2 години в изключително обстойни консултации с всички. Те са общи, това са рамките, обясни той и подчерта, че конкретните проекти, инициативи и строежи все още не са дефинирани.

„Това, което става с въглищната индустрия, не зависи по никакъв начин от това, което ние искаме и ще получим като средства от ЕС. Въглищната индустрия се движи според пазара. Тази година, първите 6 месеца, в целия ЕС въглищното производство на електроенергия е паднало с 23%. Това е тенденцията. Това не е нещо – някой ни дава пари, за да затворим въглищни електроцентрали. Това е процес, който не зависи от това дали ще ни дадат пари или не. Той ще се движи без съмнение по пазарни линии. Не очаквам да се появи такъв тип криза, която да върне изцяло въглищното производство“, коментира министър Попов.

За искания вот на недоверие, той заяви, че това е нормална процедура, особено в предизборен период, когато определени партии искат да спечелят от някоя гореща тема гласове за предстоящите избори:

„Така става винаги в предизборна ситуация, когато политически партии, които нямат достатъчно подкрепа или достатъчно рационални аргументи за собствената си политика, се възползват от напълно легитимните тревоги на дадена част от хората, в случая работещите във въглищния сектор и те се присъединяват към тях, разпалват“.

По думите му всяко обществено недоволство би трябвало да е в центъра на работата на правителството:

„С недоволството се справяме, макар и много трудно, именно заради много високата политизация и изместване на целия дебат. Преди да започне кампанията разговорите вървяха много конструктивно. С навлизането в кампанията нещата се изостриха и стигнахме до тук. Надявам се да се справим с рационалните аргументи, които имаме, и с това, че сме ангажирани в един процес на договаряне в последния момент на много закъснели договорки с ЕК във връзка с това те да подпомогнат прехода в България в енергийния сектор. Рационалните ни доводи са достатъчно добри, въпросът е как реагира политическата кампания. По отношение на основанията се справяме много добре“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл в сайта на националното радио тук.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -