Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР Славчо Нейков – председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Той смята, че премиерът Николай Денков и енергийният министър Румен Радев са насадени на „пачи яйца“, които исторически трябва да търсим много назад във времето. Според него това е закъснял диалог, който е трябвало да започне активно преди поне 10 години.

„Нашите политици, за съжаление, обикновено имат визия до следващите избори. В енергийния сектор трябва да се гледа дългосрочно. Това предполага наличие на стратегически поглед“.

Нейков заяви, че по принцип подкрепя протеста на енергетиците, но не е съгласен с формата:

„Те протестират срещу действия на правителството, а страдат десетки хиляди хора и бизнеси, които нямат никакво отношение. Формата на протеста трябва да бъде свързана с пряка комуникация с правителството, а не чрез мегафони от двете страни на мантинелата, а на масата на преговорите. Там могат да стигнат до някакви обективни решения“.

По думите му в този разговор многократно се изтъкват едни 4 млрд. лв., но всъщност става дума за много повече. Става дума за икономическо развитие на регионите в дългосрочен план, подчерта той.

Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме, изказа мнението си Славчо Нейков. Според него това ще стане много по-рано от 2038 г. Той цитира статистически данни, които ясно сочат тази тенденция. В този смисъл експертът отбеляза, че трябва да се говори не толкова за запазване на конкретните работни места на хората, а за запазване на техните доходи.

„Тези 4 млрд. са за да подпомогнат тези процеси. Така че правителството трябва да бъде максимално подкрепено в тази ситуация, за да не ги загубим и тях“.

Нейков е категоричен, че няма да „останем на тъмно“. По думите му обаче липсва стратегическа енергийна визия. Правителството трябва да работи именно в тази посока. Според него трябва да се засили и прозрачността. И още:

„Правителството трябва да предложи един писмен документ, в който ден по ден, стъпка по стъпка да обясни какво следва оттук нататък и по отношение на работни места, и по отношение на енергийния микс, и по отношение на демографията – нещата са свързани. Разчитам на разум“. 

Енергийният експерт все пак напомни, че не трябва да се забравя, че правителството има много сложна, тежка и ограничена във времето задача – да разговаря с ЕК, и трябва да бъде подпомогнато в този процес“.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -