Асен Василев: Правителството прие плана за справедлив преход

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

„Днес правителството прие плана за справедлив преход. Този план ще бъде изпратен на Европейската комисия (ЕК) утре.“ Това заяви вчера министърът на финансите Асен Василев на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет. Той също каза, че това е „буквално крайният срок“, за да не изгубим оставащите средства по плана. Това потвърди преди него и премиерът акад. Николай Денков. Коментарът му е във връзка с проекта на решение за одобряване на нови приоритети по програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. и на проекти на териториални планове за справедлив преход на Република България за районите от ниво NUTS3 – Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник, като част от програмата. Това беше първа точка от дневния ред на днешното заседание. Василев припомни, че миналата година страната ни е изгубила средства заради неизпълнението на заложените дати.

Първоначалните дати, които бяха заложени за всички държави членки, бяха тези планове да бъдат изпратени към 30 септември 2022 г. Служебните кабинети не изпратиха плановете. Редовният кабинет в много кратки срокове успя да проведе обсъждания – и със синдикатите, и с бизнеса в регионите, коментира финансовият министър.

Василев обясни, че е имало „липсващ елемент“ в плана какво ще правят хората от централите, ако поискат да ги напуснат. Стандартните пакети са 24-месечни, а в България е обсъждано с парламентарните партии, е, че те могат да бъдат до 36 месеца, каза министърът. Един такъв пакет би бил между 140 000 и 150 000 лева на работник, посочи той.

Проблемът с въглищната индустрия не е нов, добави Василев. Той изтъкна, че 2038 г. е годината, в която България трябва да затвори своето въглищно производство. „Тази дата се запазва. Тя не е променена“, подчерта министърът на финансите.

Василев обърна внимание, че през настоящата година се вижда това, че мините и топлоелектрическите централи са изправени пред финансови проблеми, защото, по думите му, себестойността на електроенергията, която произвеждат, е много висока спрямо пазарните цени.

Тези проблеми ще се задълбочават в бъдеще, защото цената на квотите за въглероден диоксид ще се покачва и себестойността на електроенергията, която те произвеждат, също ще се повишава, смята Василев. И добави, че предприятията ще стават все по-неконкурентноспособни.

Това, което се прави в плановете за възстановяване и справедлив преход и съфинансирането от националния бюджет, е да се направи този преход по такъв начин, че хората да могат да запазят доходите си, никой да не остане във финансов проблем, да се привлекат достатъчно инвеститори в региона и да се завърши една програма, която ще трае минимум 10 години, коментира още Василев. Програмата е целият регион на мините да се рекултивира, за да може той да стане нормален за индустриална дейност, добави той.

Преходното гориво не решава нито един проблем на мините, допълни Василев. Той даде за пример, че ако се използва природен газ в топлоелектрическите централи мините няма да работят.

„Всички призиви за преходно гориво по-скоро са лобизъм от интереси, които в една или друга форма искат България да стане по-зависима от газ и внос за горива“, заяви министър Василев.

Социалните пакети и по какъв начин те ще действат – ще се обсъди със синдикалните организации, обясни министър Василев.

В отговор на журналистически въпрос как ще се гарантира енергийната сигурност и дали токът ще поскъпне, ако не работят въглищните централи, Василев коментира, че в момента електроенергията, която се произвежда от въглища, е по-скъпа от тази, която е на борсата.

„Производството на електроенергия от въглища би повишило цената на електроенергията, а не би я понижило“, заяви той.

На въпрос дали потенциалните инвеститори ще получат финансиране по териториалните планове, Василев отговори, че индикативният списък е от фирми, които са заявили интерес да инвестират в региона.

Това е направено, за да се прогнозира колко работни места може да бъдат създадени и какви инвестиции би имало в региона, а не дали тези фирми биха получили подпомагане. Дали ще бъдат помогнати финансово, това подлежи на допълнително договаряне с ЕК, обясни Василев.

„Ако има такава помощ, ще бъде като всички други европейски програми – с открити процедури, при които инвеститорите да могат да кандидатстват. Няма как да се прави директно договаряне с фирми, защото европейските правила не го позволяват“, уточни той.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -