Зеленски наложи вето на закон за имуществените декларации

Препоръчваме

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите,...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви вчера, че е наложил вето на парламентарен проектозакон, който цели да задържи без достъп за широката общественост електронните имуществени декларации на лицата, заемащи публични длъжности, предаде Ройтерс.

Миналия вторник украинският парламент гласува възстановяването във военно време на достъпа до имуществените декларации на лицата, заемащи публични постове, който беше спрян след инвазията на Русия през февруари 2022 г. като мярка за сигурност, но с една важна вратичка, както отбелязва Ройтерс – достъпът влиза в сила след една година.

„Вето. Тази сутрин от Върховната рада (парламентът на Украйна) дойде закон, който запазва ограниченията, засягащи електронни имуществени декларации. Тези ограничения са недопустими. Декларациите трябва да бъдат открити за всички. Веднага. Не след една година“, написа Зеленски в приложението „Телеграм“.

Според него законодателите трябва да гласуват отварянето на достъпа до електронния регистър на имуществените декларации сега.

„Всъщност, в закона трябва да се внесе това съществено изменение. За препоръчване е това да стане бързо“, заяви Зеленски, цитиран от Укринформ.

По-рано днес председателят на Върховната рада, Руслан Стефанчук, подписа проектозакона за възстановяване на имуществените декларации във военно време. Документът бе изпратен за подпис до президента.

Законът все пак позволява на лицата, които искат техните имуществени декларации да са видни за всеки, да подадат доброволно заявление до Националната агенция по превенция на корупцията до данните им да има достъп.

Става въпрос за одобрения на 5 септември от украинския парламент законопроект № 9534 „За изменение на някои закони на Украйна за определяне на реда за подаване на декларации от лица, упълномощени да изпълняват функциите на държавата или местното самоуправление по време на военно положение“.

Проектозаконът предизвика обществено недоволство. С петиция, събрала 83 854 подписа на граждани – при изисквани най-малко 25 000 – от президента Зеленски бе поискано да наложи вето върху документа и да го върне на парламента с изискването да бъде отворен достъпът до регистъра с имуществените декларации на длъжностните лица, посочва Укринформ. БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -