Денков: Хората вече са в безопасност и няма блокирани

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

„Подобни тежки валежи имаше и в Гърция, и в Турция. За съжаление, и в трите държави имаме жертви. В момента има подадени сигнали за трима липсващи човека, двама загинали от Царево, но не е ясно дали загиналите са свързани с тези трима. Поне няколко човека са загубили живота си“.

Това заяви премиерът Николай Денков след заседание на кризисния щаб в Царево.

„Хората вече са в безопасност и няма блокирани. Имаше информация за застрашени деца, но те са на високи етажи, подземието на хотела им е наводнено. Евакуирани са хората, които са били по плажните ивици и къмпингите – те са на безопасно място“, посочи министър-председателят и добави:

„Електричеството в района е спряно, тъй като има опасност от токови удари. Договорката с EVN е да бъде изчакано водата да се изтегли.

Днес ще се подаде сигнал кога е безопасно токът да бъде пуснат, каза още Денков.

Има нарушени мостове, които са откъснали някои от населените места на юг. Утре сутринта ще се види какво е положението с нивото на водата там, допълни премиерът.

„Реагирахме при първата възможност, при която беше ясно какво може да се направи. Осигурени са храна и вода, нека всички да работим заедно“, призова още Денков.

От НИМХ казаха, че очакват спиране на валежите, не очакват съществени валежи, в следващите часове водата ще се оттича, отбеляза още той.

Премиерът отправи и три важни апела:

Първо, през следващите 48 часа никой в този регион да не влиза в морето, което е опасно, бурно и мръсно.

Второ, водата в мрежата е замърсена заради обилните валежи. Трябва да се изчакат 1-2 дни, преди да се направят и да излязат резултатите от пробите. До тогава водата може да се използва само за битови нужди, но не и за пиене.

„И трето, очакваме доброволци, които пътуват насам, като молбата е всички те да преминат през щаба в Царево, за да не се създава хаос и да се знае кой какво прави“, посочи Денков.

Община Царево започна кампания за доброволци заради бедственото положение. Желаещите могат да се записват на телефон 0590 5 50 18.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -