Иванова пред ЕП: ​​​​​​​Ще работя за стабилен бюджет, всяко вложено евро трябва да носи ползи

Препоръчваме

Атанас Славов: Пред Венецианската комисия ще защитя пълното разделяне на ВСС

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията в конституцията...

Дончева: Все по-малък е професионалният капацитет на работещите в службите

'Истинският проблем на България е все по-малкият професионален капацитет на работещите в службите.'' Това заяви пред БНР...

Борислав Сандов: За мен тези искания не са справедливи

Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопустимо. Учудващо е, че...

ЕП е в основата на моята ангажираност от годините ми като евродепутат още от 2009 година. Благодарна съм за отношението и диалога, които имах с вас. Европа вече бе изправена пред множество кризи и действията трябваше да са бързи. Благодарности на Мария Габриел, тя направи много. Ако спечеля доверието ви ще мобилизирам всички ресурси, за да постигна целите си“.

Това каза пред ЕП кандидатът за следващ еврокомисар от България Илиана Иванова, която през следващите три часа ще бъде изслушана от две комисии на Европейския парламент в Брюксел.

Тя обяви, че ще работи за стабилен и достатъчен бюджет.

По повод увеличението на прозрачността, Иванова подчерта, че процесът е постоянен и за него трябва да се грижим непрекъснато. „Готова съм да разгледам възможности“, каза тя. 

Ако спечеля вашето доверие ще дам обещания само за онова, което съм сигурна, че ще постигна. Най-смирено ви моля за светлината на вашето доверие“, каза Иванова. 

По думите й държавите-членки не могат да бъдат накарани да инвестират 3% от бюджета в развойна дейност, но трябва да бъдат убедени, че това е добро за тяхното бъдеще. 

„Трябва да обединим всички средства за достъп до високи постижения в целия Европейския съюз. Винаги е добре да се опростят процедурите, за да намалим процент на грешки. Европейският център за иновации също е важен инструмент за рискови европейския предприятия. Крайно време е да гледаме на „Хоризонт Европа“, като възможност за водеща роля на ЕС в световен мащаб“, посочи тя.

По нейните думи бюджетът на ЕС за научни изследвания никога няма да бъде достатъчен, но е важно всяко вложено евро да носи допълнителни ползи. Тя поясни, че Европейската комисия би могла да дава препоръки за реформи в държавите от ЕС и една от възможностите е това да се прави през плановете за икономическо възстановяване от пандемията. Вложенията в наука помагат за повишаване на икономическия растеж – ако не ги направим сега, загубите ще бъдат значителни, отбеляза Иванова.

Ще насоча усилия в подкрепа на културното многообразие, това е основна европейска ценност и ясен белег на нашия европейски начин на живот, заяви тя. По нейните думи е важно подкрепата за Украйна да не се бави, като се насочи за възстановяване на разрушената инфраструктура. Иванова посочи, че би работила за бързото разкриване в Киев на представителство на програмата „Хоризонт Европа“, както и на център за иновации.

Със съжаление наблюдавам ограничаването на възможностите на младежите да участват в европейските образователни програми, заяви тя по повод решенията на унгарските власти, свързани с дейността на университетите в страната. Следя диалога на ЕК с Будапеща. Знам, че преговорите не напредват. Би било жалко достъпът да не бъде възстановен. Бих се постарала да бъда част от решението, да дам повече пояснения, ако унгарските власти имат нужда. Диалогът трябва да се запази в търсене на решение, младежите не трябва да бъдат заложници на тези събития, настоя тя.

Ако изслушването бъде успешно, кандидатурата ще бъде гласувана от ЕП следващата седмица на сесия в Страсбург.

Предвижда се Иванова да бъде еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя ще бъде оценена от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование. 

Веднага след изслушването на заседание при закрити врата председателите на двете парламентарни комисии и представителите на политическите групи ще изготвят своята оценка, се отбелязва в съобщение на ЕП. Тази оценка ще бъде предадена на председателя на ЕП и на ръководителите на политическите групи. Предвижда се утре да бъде оповестена заключителната оценка.

В навечерието на днешното изслушване Иванова отговори писмено на 36 въпроса, свързани с дейността на еврокомисаря с посочените отговорности. 

Илиана Иванова е възпитаник на Френската езикова гимназия „Ромен Ролен“ в Стара Загора, магистър по Международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна и по Глобално управление от Арисонен държавен университет в Аризона, САЩ. От 2009 до 2012 г. тя бе евродепутат от ГЕРБ, а от 2013 г. бе назначена за българския представител в Европейската сметна палата. Ако бъде одобрена за еврокомисар, Илиана Иванова ще поеме функциите на доскорошния български представител в Европейската комисия Мария Габриел, заела поста на вицепремиер, министър на външните работи и ротационен министър-председател.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Атанас Славов: Пред Венецианската комисия ще защитя пълното разделяне на ВСС

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията в конституцията...

Дончева: Все по-малък е професионалният капацитет на работещите в службите

'Истинският проблем на България е все по-малкият професионален капацитет на работещите в службите.'' Това заяви пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение...

Борислав Сандов: За мен тези искания не са справедливи

Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопустимо. Учудващо е, че хора, ангажирани във въглищните централи,...

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо Хинков. "Много...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -