Федералният процес срещу Тръмп за намеса в президентски избори e насрочен за 4 март 2024 г

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Федералният съдия, председателстващ делото на специалния прокурор Джак Смит срещу бившия президент Доналд Тръмп за намеса в американските президентски избори през 2020-а, определи 4-ти март догодина за начална дата на процеса. Това решение може да окаже решаващо влияние върху надпреварата за Белия Дом.

Избраната дата за старт на първия процес с криминални обвинения срещу Тръмп съвпада с най-горещата точка от календара за президентската кампания на Републиканската партия, защото е само ден, преди така наречения „Супер вторник“.

„Супер вторникът“, който догодина се пада на 5-и март, е денят на първичните президентски избори в Съединените щати, когато в най-голям брой щати се провежда първичен вот и събрания. Приблизително една трета от всички делегати, участващи в конвенциите за номиниране на кандидатите за президентската надпревара могат да бъдат спечелени в „Супер вторника“, който се приема като ясен индикатор за най-вероятния кандидат на всяка политическа партия.

Решението на съдия Таня Чъткан е далече от поисканите дати за старт на процеса, и от обвинението, и от защитата на Тръмп, като прокуратурата искаше той да започне още през януари, а адвокатите на Тръмп искаха началото му да е след провеждането на президентските избори.

„Тези предложения очевидно са много далеч едно от друго“, каза съдия Чъткан, като допълни, че „Нито едно от тях не е приемливо.“ Съдията каза още, че Тръмп ще трябва да даде приоритет на процеса и че тя няма да промени графика му въз основа на професионалните задължения, който и да е обвиняем. Това означава, че най-вероятно Тръмп ще трябва да съвместява предизборната си кампания с участие в съдебните заседания.

Адвокатът на Тръмп Джон Лауро каза, че започването на съдебен процес през следващата година би нарушило правата на бившия президент, отбелязвайки милионите страници с разкрития, които прокурорите са предали.

„Това е искане за показен процес, а не за бърз процес“, каза още защитникът.

Междувременно Доналд Тръмп заяви, че планира да обжалва решението на „мразещия Тръмп“ съдия да насрочи процеса срещу него по делото за намеса във федерални избори за март 2024 г.

„Побърканият Джак Смит и неговият екип от бандити, които бяха хванати да отиват в Белия дом точно преди обвинението срещу 45-ия президент на Съединените щати, работят по този „Лов на вещици“ почти 3 години, но реши да го направи по средата на кампанията срещу него на политическия опонент на Джо Байдън. Намеса в изборите! Днес предубеден, мразещ Тръмп съдия ми даде само два месеца удължаване, точно каквото корумпираното ни правителство искаше, СУПЕР ВТОРНИК. Ще ОБЖАЛВАМ!“, написа Тръмп в социалната си медия Truth Social.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -