Русия продължава да печели милиарди от продажбата на ядрено гориво на САЩ и Европа

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

САЩ и европейските им съюзници внасят огромни количества ядрено гориво и ядрени материали от Русия, осигурявайки на Москва така нужните й приходи от стотици милиони долари, които й позволяват да продължава да води войната си срещу Украйна, пише в обобщение по темата Асошиейтед прес, цитирано от БТА. 

Продажбите, които не попадат под въведения санкционен режим, предизвикаха тревогата на експерти и политици, според които вносът на руско ядрено гориво помага да се финансира развитието на ядрения арсенал на Русия и усложнява усилията за ограничаване на военните способности на страната.

Зависимостта от руски ядрени продукти и в частност от гориво за атомни реактори, оставя САЩ и техните съюзници изложени на риск от недостиг, ако руският президент Владимир Путин реши да спре доставките.

Предизвикателството вероятно ще става по-осезаемо, тъй като много страни се стремят да увеличат производството на беземисионна енергия, като част от борба срещу изменението на климата.

След началото на войната Русия е продала ядрени продукти за около 1,7 милиарда долара на европейски и американски фирми, сочат търговски данни. Продажбите са реализирани, след като Западът наложи строги санкции на Москва заради инвазията в Украйна през 2022 г., блокирайки вноса на основни руски стоки като петрол, газ, водка и хайвер.

Западът обаче не е склонен да ограничи и руския износ на ядрени продукти, тъй като той играе ключова роля в поддържането на работата на много реактори. Русия е доставила на атомната индустрия на САЩ около 12 процента от необходимите й количества уран през миналата година, по данни на американската агенция за енергийна информация (EIA).

През 2022 г. Европа е получила около 17 процента от урана за своите реактори от Русия

Очаква се зависимостта от ядрената енергия да нараства в бъдеще, тъй като много страни я приемат за алтернатива на изкопаемите горива. Въпреки че атомните електроцентрали не произвеждат вредни емисии, някои експерти предупреждават за наличието на рискове при работата на реакторите, както и за предизвикателството за безопасното съхраняване на ядрените отпадъци.

Главният изпълнителен директор на „Росатом“ Алексей Лихачов заяви пред руското издание „Известия“, че експортният бизнес на компанията трябва да достигне 200 милиарда долара през идното десетилетие. Този доходоносен цивилен бизнес осигурява критично важни средства за другата голяма отговорност на „Росатом“, а именно проектиране и производство на ядрения арсенал на Русия, предупреждават експерти.

„Украйна не разбира защо все още не са въведени санкции срещу „Росатом“ и нейното ръководство“, подчерта украинският президент Володимир Зеленски през май.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -