Русия продължава да печели милиарди от продажбата на ядрено гориво на САЩ и Европа

Препоръчваме

Тошко Йорданов: ПП и техните лидери правят точно това, което поискат ДПС

ПП и техните лидери правят точно това, което поискат ДПС. Вътре в зала Делян Пеевски и Йордан...

Филип Гунев: Обект на реформа трябва да е контролът върху службите, който липсва

Обект на реформа трябва да е контролът върху службите, който липсва. Това мнение изказа пред БНР Филип Гунев, експерт...

Адм. Ефтимов: Възможно е в обозримо бъдеще Варна да стане координационен център на НАТО за Черно море

На конференцията на Военния комитет на НАТО в Осло началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е поставил...

САЩ и европейските им съюзници внасят огромни количества ядрено гориво и ядрени материали от Русия, осигурявайки на Москва така нужните й приходи от стотици милиони долари, които й позволяват да продължава да води войната си срещу Украйна, пише в обобщение по темата Асошиейтед прес, цитирано от БТА. 

Продажбите, които не попадат под въведения санкционен режим, предизвикаха тревогата на експерти и политици, според които вносът на руско ядрено гориво помага да се финансира развитието на ядрения арсенал на Русия и усложнява усилията за ограничаване на военните способности на страната.

Зависимостта от руски ядрени продукти и в частност от гориво за атомни реактори, оставя САЩ и техните съюзници изложени на риск от недостиг, ако руският президент Владимир Путин реши да спре доставките.

Предизвикателството вероятно ще става по-осезаемо, тъй като много страни се стремят да увеличат производството на беземисионна енергия, като част от борба срещу изменението на климата.

След началото на войната Русия е продала ядрени продукти за около 1,7 милиарда долара на европейски и американски фирми, сочат търговски данни. Продажбите са реализирани, след като Западът наложи строги санкции на Москва заради инвазията в Украйна през 2022 г., блокирайки вноса на основни руски стоки като петрол, газ, водка и хайвер.

Западът обаче не е склонен да ограничи и руския износ на ядрени продукти, тъй като той играе ключова роля в поддържането на работата на много реактори. Русия е доставила на атомната индустрия на САЩ около 12 процента от необходимите й количества уран през миналата година, по данни на американската агенция за енергийна информация (EIA).

През 2022 г. Европа е получила около 17 процента от урана за своите реактори от Русия

Очаква се зависимостта от ядрената енергия да нараства в бъдеще, тъй като много страни я приемат за алтернатива на изкопаемите горива. Въпреки че атомните електроцентрали не произвеждат вредни емисии, някои експерти предупреждават за наличието на рискове при работата на реакторите, както и за предизвикателството за безопасното съхраняване на ядрените отпадъци.

Главният изпълнителен директор на „Росатом“ Алексей Лихачов заяви пред руското издание „Известия“, че експортният бизнес на компанията трябва да достигне 200 милиарда долара през идното десетилетие. Този доходоносен цивилен бизнес осигурява критично важни средства за другата голяма отговорност на „Росатом“, а именно проектиране и производство на ядрения арсенал на Русия, предупреждават експерти.

„Украйна не разбира защо все още не са въведени санкции срещу „Росатом“ и нейното ръководство“, подчерта украинският президент Володимир Зеленски през май.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Тошко Йорданов: ПП и техните лидери правят точно това, което поискат ДПС

ПП и техните лидери правят точно това, което поискат ДПС. Вътре в зала Делян Пеевски и Йордан...

Филип Гунев: Обект на реформа трябва да е контролът върху службите, който липсва

Обект на реформа трябва да е контролът върху службите, който липсва. Това мнение изказа пред БНР Филип Гунев, експерт по сигурността и борбата с...

Адм. Ефтимов: Възможно е в обозримо бъдеще Варна да стане координационен център на НАТО за Черно море

На конференцията на Военния комитет на НАТО в Осло началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е поставил въпроса за необходимостта от създаване...

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията, приемайки окончателно промените в проекта, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители. Те...

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на правителството. Явно вече не е лошият...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -