БДЖ започна проучване за доставка на нови влакове в най-кратки срокове

Препоръчваме

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите,...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

През миналата седмица изпратихме запитвания до всички производители на подвижен състав в Европа, за възможностите им в най-кратки срокове да доставят нови влакове за БДЖ.

Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на свое участие в ефира на Нова телевизия.

„Подвижният състав, който ще бъде доставен по ПВУ през 2026 г., покрива 50% от нуждите на БДЖ, а ние трябва да осигурим останалите 50% и това да започне в краткосрочен план“, подчерта министър Гвоздейков.

Той допълни, че пазарното проучване ще покаже дали компаниите имат в наличност мотрисни влакове, и дали планират производство до края на настоящата календарна година. В запитването се посочват базовите характеристики, на които трябва да отговаря подвижният състав, за да е съвместим с българската жп мрежа.

„Целта е това да са влакове от ново поколение, които държавата може да придобие в спешен порядък още преди доставките по ПВУ“, обясни още Гвоздейков.

За инцидента с изоставени пътници на жп гара Стара Загора министърът посочи, че това е поредният недопустим случай, който показва състоянието, до което е доведен жп транспортът в последните десетилетия.

За пореден път от Европа ни показват, че не можем да се справяме с управлението и контрола на големите проекти, заяви министърът по повод обявеното разследване на два жп проекта от страна на европрокуратурата.

„В последните години в жп инфраструктурата са инвестирани милиарди евро, а от тях няма резултати и това вече ясно се вижда и от Европа“, категоричен бе Гвоздейков.

Георги Гвоздейков коментира и зачестилите случаи с отменени или закъснели полети на различни авиокомпании.

„Разпоредил съм ГВА да извършва стриктен контрол и там където има нарушения и не са спазени правилата на пътниците, да се налагат съответните санкции по Закона за гражданското въздухоплаване“, заяви още транспортният министър.

По думите му въпреки че европейските регламенти дават правомощия на националния надзорен орган да налага санкции, досега ГВА не е наложила нито една такава глоба.

„До момента не е имало воля нарушителите да бъдат наказвани, но тези практики са преустановени и вече се подготвят първите санкции“, увери министърът.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -