Български фонд за жените иска оставката на Вежди Рашидов като депутат

Препоръчваме

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите,...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години...

На 7 август 2023 г. екипът на Български фонд за жените (БФЖ) следеше поредното, този път извънредно, заседание в Пленарна зала относно необходими и дълго чакани промени в Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), а именно – разширяване на кръга от лица, които са били или се намират в интимна връзка, които да бъдат защитени от закона. Вече почти сме привикнали към заседания, които се превръщат в политически цирк, в арена на реч на омраза и нападки към гражданските организации, в състезание по нехайство, по време на които се измества фокуса от нужните промени в законодателството и наболелите и дълбоко вкоренени в обществото ни проблеми с домашното насилие и насилието, основано на пола. Заседанията се превръщат и в трибуна, от която крайно регресивни партии изразяват гръмогласно собствените си политически послания без капка загриженост за 13-те убити жени от началото на годината и останалите 1 милион българки, които страдат от насилие всеки ден. Те са унижение за жертвите на домашно насилие и насилието над жени в нашата държава.

Но точно когато си помислихме, че нивото на „дебата“ в НС не може да падне по-ниско, депутатите излязоха в почивка, по време на която народният представител, бивш министър на културата и бивш председател на парламента, Вежди Рашидов отиде при зам.-председателите и не знаейки, че микрофоните са оставени включени, изрече нещо безкрайно неприемливо, цинично и сексистко:

„Има и сега закони. К‘во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са били изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна.“

Тези реплики са символ на отношението на повечето политически партии, институции и народни представители към жените в България, към домашното насилие, към неразбирането на този проблем. Тези реплики са символ на институционално насилие по време на дебат за борба с насилието.

Г-н Рашидов, вчера, след като осъзнахте, че думите Ви не са останали незабелязани, Вие се извинихте. Като организация с 20-годишен опит в борбата с насилието ние не Ви прощаваме казаното и искаме да си подадете оставката като народен представител. Вие нямате място в българския парламент! А извинението Ви няма никаква стойност, особено когато е последвано от Вашето твърдение, че думите Ви са извадени от контекста. Обяснете ни, г-н Рашидов, какъв контекст превръща една изнасилена жена в ку*ва?

Впрочем жените често не говорят за посегателството веднага, след като се случи, по ред причини – срам, страх, стигма, недоверие в институциите и съмнения, че насилникът може да остане безнаказан въпреки всичко (не е като да не се е случвало, нали?). И повярвайте, те не само не забравят за престъплението/ята, извършено/и срещу тях преди 15 години, а едва ли минава дори ден без да се върнат към ужасяващите спомени от посегателството. Бихме Ви простили невежеството, ако не бяхте нарекли изнасилените жени ку*ви. От най-високата трибуна в държавата. И ако от Вас не зависеха жизненоважни промени в законодателството.

ЗАТОВА НАСТОЯВАМЕ НЕЗАБАВНО ДА СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКАТА ОТ ДЕПУТАТСКИЯ ПОСТ! ХОРА С ВАШИТЕ ВЪЗГЛЕДИ НЯМАТ МЯСТО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!

Не е достатъчно от ГЕРБ да поискат оставките Ви от две комисии – това няма да заглуши думите Ви, а и се съмняваме, че ще промени мнението Ви за изнасилените жени, което Вие споделяте с такива увереност и убеденост със своите колеги. Дори не ни се мисли какво още изричате в залата, където хората са Ви изпратили, за да ги „представлявате“. Не можем да очакваме адекватни промени в законодателството, докато те се гласуват от такива като Вас!

ПРИЗОВАВАМЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ДА ПОИСКАТ И ДА ГЛАСУВАТ ОСТАВКАТА НА ВЕЖДИ РАШИДОВ!

Подайте сигнал към Комисията по превенция и противодействие на корупцията към НС! Отстранете г-н Рашидов от заседания! А след това го отстранете и като депутат. За да измиете срама от думите му и да върнете достойнството на жертвите на полово-базираното насилие.

Призоваваме Ви да продължите да работите за още по-добри и ефективни промени в Закона за защита от домашно насилие и Наказателния кодекс! Вие сте длъжници на българските жени.

ОСТАВКА НА ВЕЖДИ РАШИДОВ ОТ ДЕПУТАТСКИЯ ПОСТ!

С неуважение към г-н Рашидов,
Български фонд за жените

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите,...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...

АМ „Тракия“ е под блокада – продължава протестът на енергетици и миньори

Трети ден енергетици и миньори протестират. И тази нощ АМ "Тракия" остана под блокада в района на Стара Загора.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -