Външният министър на Украйна поиска от САЩ ракети с голям обсег на действие ATACMS

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е провел телефонен разговор с американския си колега Антъни Блинкън, по време на който е поискал американси  ATACMS (Army Tactical Missile System или Армейска тактическа ракетна система), предаде Ройтерс.

„В нашия разговор Блинкън и аз обсъдихме по-нататъшни стъпки за разширяване на глобалната подкрепа за Формулата на мира и решения за разширяване на износа на зърно“, каза още Кулеба в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter.

„Благодарих на САЩ за цялата предоставена помощ и подчертах необходимостта от подобряване на възможностите на Украйна за далечни разстояния чрез предоставяне на ATACMS“.

Междувременно Държавният департамент на САЩ съобщи, че дискусията е била съсредоточена върху „усилията на Украйна за контранастъпление, последните разговори за справедлив и траен мир в Украйна, проведени в Джеда, Саудитска Арабия, както и върху дългосрочните споразумения за сигурност между двете страни“.

По-рано през деня високопоставен украински депутат каза, че ключови парламентарни фракции в Германия са „постигнали консенсус“ да доставят на Украйна крилати ракети Taurus с обсег от 500 км, но официалното решение все още предстои.

Министърът на отбраната на Германия заяви миналата седмица, че Берлин засега не планира да доставя ракети и че оръжията не са най-спешният приоритет. Говорител на министерството каза пред Ройтерс в понеделник, че позицията на Берлин не се е променила.

Йехор Чернев, депутат, който оглавява украинската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО, обаче каза по-рано в понеделник:

„Моите приятели в Бундестага току-що ми казаха, че ключови парламентарни фракции са постигнали консенсус относно прехвърлянето на Украйна на ракети с голям обсег Taurus“.

„Работихме дълго време с германските парламентаристи, за да сформираме група за подкрепа и сега най-накрая ледът се счупи. Очакваме официално решение“, написа той във Фейсбук.

Украйна се надява да осигури оръжия с голям обсег на действие от Запада, за да отвърне на удара на Русия, която използва набор от ракети, изстреляни от стотици километри, за да нанесе щети на нейната инфраструктура. БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -