Външният министър на Украйна поиска от САЩ ракети с голям обсег на действие ATACMS

Препоръчваме

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква...

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е провел телефонен разговор с американския си колега Антъни Блинкън, по време на който е поискал американси  ATACMS (Army Tactical Missile System или Армейска тактическа ракетна система), предаде Ройтерс.

„В нашия разговор Блинкън и аз обсъдихме по-нататъшни стъпки за разширяване на глобалната подкрепа за Формулата на мира и решения за разширяване на износа на зърно“, каза още Кулеба в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter.

„Благодарих на САЩ за цялата предоставена помощ и подчертах необходимостта от подобряване на възможностите на Украйна за далечни разстояния чрез предоставяне на ATACMS“.

Междувременно Държавният департамент на САЩ съобщи, че дискусията е била съсредоточена върху „усилията на Украйна за контранастъпление, последните разговори за справедлив и траен мир в Украйна, проведени в Джеда, Саудитска Арабия, както и върху дългосрочните споразумения за сигурност между двете страни“.

По-рано през деня високопоставен украински депутат каза, че ключови парламентарни фракции в Германия са „постигнали консенсус“ да доставят на Украйна крилати ракети Taurus с обсег от 500 км, но официалното решение все още предстои.

Министърът на отбраната на Германия заяви миналата седмица, че Берлин засега не планира да доставя ракети и че оръжията не са най-спешният приоритет. Говорител на министерството каза пред Ройтерс в понеделник, че позицията на Берлин не се е променила.

Йехор Чернев, депутат, който оглавява украинската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО, обаче каза по-рано в понеделник:

„Моите приятели в Бундестага току-що ми казаха, че ключови парламентарни фракции са постигнали консенсус относно прехвърлянето на Украйна на ракети с голям обсег Taurus“.

„Работихме дълго време с германските парламентаристи, за да сформираме група за подкрепа и сега най-накрая ледът се счупи. Очакваме официално решение“, написа той във Фейсбук.

Украйна се надява да осигури оръжия с голям обсег на действие от Запада, за да отвърне на удара на Русия, която използва набор от ракети, изстреляни от стотици километри, за да нанесе щети на нейната инфраструктура. БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...

АМ „Тракия“ е под блокада – продължава протестът на енергетици и миньори

Трети ден енергетици и миньори протестират. И тази нощ АМ "Тракия" остана под блокада в района на Стара Загора.

Крум Зарков: Борисов и Пеевски изземват предната сцена в парламента

"Проектът за промени в Конституцията се чете само конюнктурно спрямо президента, който е сега, спрямо взаимоотношенията, които към момента имат парламентът и...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -