Хиляди излязоха на протести в цялата страна срещу насилието

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Огромна вълна от съпричастност към жертвите на насилие и нетърпимост към липсата на справедливост – това е България днес.

Хиляди заляха площадите на повече от 30 града в цялата страна, за да кажат на едно зверски малтретирано 18-годишно момиче и на други като него, че няма да има търпимост към насилниците, към лошите закони, към зле работещи институции или хора, в чиито ръце са поверени съдби и животи.

Началото на протестите и шествията беше дадено тази вечер от Стара Загора и те стигнаха до всички краища на България и дори излязоха извън пределите ѝ – с протести в Берлин и Виена. Всички тези протести събраха и гласовете на много жертви и техни близки, които отново по време на тези демонстрации поискаха справедливост.

ВАРНА

Във Варна демонстриращите се събраха пред Съдебната палата в града под надслов: „Не на насилието над жени! Варна е съпричастна!“

БЛАГОЕВГРАД

Благоевград настоява за законови промени и за бърза и реакция на правораздавателните органи. Шествието в подкрепа на 18-годишното момиче е под надслов „Да кажем заедно „Не“ на насилието“.

РУСЕ

И Русе се присъедини към националния протест „400 шева – Свобода или смърт!“. Те настояха за безкомпромисни мерки срещу насилниците на жени, а ако са необходими – и законови промени.

ЦАРЕВО

Шествие и в Царево – над 500 жители и гости на града тръгнаха от общината до парка.

ПАЗАРДЖИК

Над 300 жители на Пазарджик и региона се събраха на протест в подкрепа на малтретираното момиче от Стара Загора. Те настояват за справедливост и адекватно прилагане на закона. Събралите се пред Съдебната палата осъждат насилието във всякаква форма.

КАРЛОВО

Над 200 жители от Карлово излязоха на протест пред Районния съд в града, за да кажат СТОП на домашното насилие. Те се обявиха срещу случилото се с момичето от Стара Загора и настояха за справедливост и строги наказания за виновните и извършилите на такива деяния.

ДОБРИЧ

В Добрич се събраха пред Съдебната палата доста преди 18:00 часа, в подкрепа на обезобразеното момиче от Стара Загора. Те се обявиха против домашното насилие с настояване за справедливи и адекватни наказания. Искат поправка в законодателството, която да включва и партньора от съвместно съжителство, не само съпруг.

Протестиращите се обявиха и за строго спазване на законите. Част от тях поискаха оставките на медика, освидетелствал 18-годишното момиче, прокурора и съдията, допуснали насилникът да се размине с ареста. Протестът продължи с мирно шествие от Съдебната палата до областната управа в центъра на града.

ПЛОВДИВ

Много пловдивчани се събраха пред Съдебната палата, за да подкрепят жертвите на насилие и да поискат справедлива присъда за мъжа, обезобразил 18-годишното момиче в Стара Загора.

ВРАЦА

На мълчалив протест излязоха и във Враца, в знак на съпричастност и подкрепа на 18-годишното момиче от Стара Загора, обезобразено с макетен нож. Хората настояха за промяна в съдебната система, защото действащата не работи и само след няколко седмици случаят ще бъде традиционно потулен.

БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -