Държавният бюджет за 2023 г. влиза на второ четене в пленарната зала

Препоръчваме

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите,...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Парламентът да обсъди днес на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2023 г., предвижда програмата на Народното събрание.

Заложеният дефицит в проектобюджета на държавата, предложен от финансовото министерство, е до 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания. Минималната работна заплата се запазва на 780 лева.

Преди два дни след 10 часа дебати Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание прие законопроекта за държавния бюджет на второ четене. Поради отпадналите мерки за събираемост, Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид, заяви тогава министърът на финансите Асен Василев в края на заседанието.

Сред приетите от бюджетната комисия предложения е заплатите в МВР да се вдигнат с 10 на сто, включително на някои длъжности с допълнителни 100 лева. Предвидени са и допълнителни средства за служителите в ДАНС.

Одобрено беше и увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на Министерството на финансите – за Националната агенция за приходите и за Агенция „Митници“, считано от 1 август 2023 г., за което ще бъдат изразходени 25 млн. лева, както и предложението със 75 млн. лева да бъде увеличен фонд „Работна заплата“ на Министерството на отбраната.

Бюджетната комисия не прие предложенията „когато лице, което извършва ресторантьорски и кетъринг услуги, не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати стойността на доставката/продажбата“, както и за баланса на касовата наличност – да се декларира, когато надхвърля праг от 10 000 лева.

На следващия ден след лидерска среща на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че са се разбрали всички казуси по бюджета да бъдат решени. България ще има бюджет, който наистина ще служи на българските граждани, коментира той.

Мнозинството се консолидира около решения, свързани с приходните мерки в бюджета, около които вчера в комисията имаше съмнение, заяви и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане, ще са с над 100 души персонал, а не каквато е била идеята да са с над 50 души. Останалите мерки ще бъдат подкрепени, уточни той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че бюджетът е политическият закон. По време на кампании партиите сме обещавали различни неща, но, ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Асен Василев, то просто правителството пада, коментира той.

Вчера депутатите приеха на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса и бюджета на държавното обществено осигуряване за настоящата година. БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -