Гунтрам Волф: Въвеждането на еврото няма да доведе до инфлация, има необоснован страх

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Един от най-добрите икономисти в Европа говори специално пред NOVA
Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? – краткият отговор е не. Това показва доклад на Съвета за икономическите анализи към правителството, който ще излезе до седмици. Експертизата си дават едни от най-добрите икономисти в Европа. Тази неделя в „Събуди се“ Ви срещаме с един от тях – Гунтрам Волф. Той обяснява какви са шансовете на България да замени лева с еврото през 2025 година и има ли от какво да се притесняваме.
Волф е политически икономист и главен изпълнителен директор на Германския съвет за международни отношения. Близо 9 години е управлявал най-влиятелния мозъчен тръст в Брюксел – Bruegel. Преди това работи в Еврокомисията. Там изследва макроикономиката на еврозоната и начините за реформирането й. Той е един от най-цитираните немски икономисти. А през 2020 г. авторитетното издание „Бизнес инсайдър“ го подрежда в класацията сред 28-те най-влиятелни играчи в Европа, чиито глас и прогнози се сбъдват. Днес работи с българското правителство и е част на съвета за икономически анализи.
През 2018 г. на пресконференция в София казвате, че има съпротива от някои страни членки от Западна Европа за бързото влизане на България в еврозоната. Как изглежда ситуацията днес?
– Смятам, че ситуацията оттогава се подобри. Правителството в Германия се смени и новите управляващи гледат с по-добро око към разширяването на еврозоната. И най-важното, геополитическата ситуация е съвършено различна – заради войната, която се води в Украйна. Тя промени приоритетите и това, което стана ясно е, че еврото не е просто наша обща валута, но има геостратегическо значение. Готова ли е България за тази стъпка?
– Бих казал, да. Вие сте въвели валутен борд преди 25 години. Левът е вързан към еврото. Икономиката ви е стабилна. Част сте от банковия съюз, банките тук се наблюдават от европейската централна банка. И смятам, че има повече ползи от въвеждането на еврото, отколкото рискове. Това е ясно по отношение на търговията. Особено важно е и за туризма. В момента, туристите, които идват в България трябва да плащат големи такси , за да изтеглят дори малка сума в кеш от банкоматите. Но с еврото туризмът ще се улесни. Търговията – също. И най-важното България ще е част семейството на еврозоната. Ще седне на масата, където се взимат важните решения. Не просто ще изпълнява нарежданията, ще може да управлява процеса.
Очертахте някои от ползите. Но българското общество е разделено по темата. Половината го одобряват, другата половина се страхуват от еврото. Как си го обяснявате?
– Един от големите страхове в България е , че еврото ще повиши цените, но заплатите ще си останат същите. Такава беше ситуацията и в други държави. Вашите страхове не са по-различни. Ние всъщност изследвахме този процес и ще видите заключенията в доклада на съвета за анализи съвсем скоро. Той ясно показва, че инфлацията няма да се повиши с въвеждането на еврото. Това е неоснован страх. Но той съществуваше и в Хърватия, и между другото в Германия, когато заменихме марките. Но доказателства го показват ясно и не смятам, че трябва да се тревожите. Тоест имате доказателства, че няма връзка между повишаването на инфлацията и приемането на еврото?
– Точно така. В момента сме в ситуация на глобална инфлация. Но въвеждането на еврото няма да доведе до допълнително покачване на цените. Това, което трябва да направите , е да подготвите бизнеса за тази трансформация, така че да има един прозрачен процес при определяне на цените. Много е важно в ресторантите, магазините, фризьорските салони,в сектора на услугите, които се използват всеки ден – цените да се показват и в двете валути едновременно за определен период.
Но може би знаете, че имаше дискусия за провеждане на референдум. Ние сме част от Европейския съюз от 16 години, а третата най-голяма партия предложи еврото да се отложи с още 20 години. Какъв сигнал даваме на европейските институции?
– Като за начало не съм сигурен, че това не противоречи на европейското законодателство. България се присъедини към ЕС и според договора всяка страна-членка се съгласява, да стане част и от еврозоната, когато изпълни изискванията за това. Тоест, поставяйки този въпрос на референдум, означава, че поставяте под съмнение и договора ви за еврочленство. И да – това не е добър сигнал към европейските партньори. Сега България е разпознаваем член на общността. Ако случайно еврото се отхвърли при допитване, това би означавало, че страната се отказва от по-нататъшна интеграция в европейското семейство. NOVA

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -