Гунтрам Волф: Въвеждането на еврото няма да доведе до инфлация, има необоснован страх

Препоръчваме

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите,...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Един от най-добрите икономисти в Европа говори специално пред NOVA
Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? – краткият отговор е не. Това показва доклад на Съвета за икономическите анализи към правителството, който ще излезе до седмици. Експертизата си дават едни от най-добрите икономисти в Европа. Тази неделя в „Събуди се“ Ви срещаме с един от тях – Гунтрам Волф. Той обяснява какви са шансовете на България да замени лева с еврото през 2025 година и има ли от какво да се притесняваме.
Волф е политически икономист и главен изпълнителен директор на Германския съвет за международни отношения. Близо 9 години е управлявал най-влиятелния мозъчен тръст в Брюксел – Bruegel. Преди това работи в Еврокомисията. Там изследва макроикономиката на еврозоната и начините за реформирането й. Той е един от най-цитираните немски икономисти. А през 2020 г. авторитетното издание „Бизнес инсайдър“ го подрежда в класацията сред 28-те най-влиятелни играчи в Европа, чиито глас и прогнози се сбъдват. Днес работи с българското правителство и е част на съвета за икономически анализи.
През 2018 г. на пресконференция в София казвате, че има съпротива от някои страни членки от Западна Европа за бързото влизане на България в еврозоната. Как изглежда ситуацията днес?
– Смятам, че ситуацията оттогава се подобри. Правителството в Германия се смени и новите управляващи гледат с по-добро око към разширяването на еврозоната. И най-важното, геополитическата ситуация е съвършено различна – заради войната, която се води в Украйна. Тя промени приоритетите и това, което стана ясно е, че еврото не е просто наша обща валута, но има геостратегическо значение. Готова ли е България за тази стъпка?
– Бих казал, да. Вие сте въвели валутен борд преди 25 години. Левът е вързан към еврото. Икономиката ви е стабилна. Част сте от банковия съюз, банките тук се наблюдават от европейската централна банка. И смятам, че има повече ползи от въвеждането на еврото, отколкото рискове. Това е ясно по отношение на търговията. Особено важно е и за туризма. В момента, туристите, които идват в България трябва да плащат големи такси , за да изтеглят дори малка сума в кеш от банкоматите. Но с еврото туризмът ще се улесни. Търговията – също. И най-важното България ще е част семейството на еврозоната. Ще седне на масата, където се взимат важните решения. Не просто ще изпълнява нарежданията, ще може да управлява процеса.
Очертахте някои от ползите. Но българското общество е разделено по темата. Половината го одобряват, другата половина се страхуват от еврото. Как си го обяснявате?
– Един от големите страхове в България е , че еврото ще повиши цените, но заплатите ще си останат същите. Такава беше ситуацията и в други държави. Вашите страхове не са по-различни. Ние всъщност изследвахме този процес и ще видите заключенията в доклада на съвета за анализи съвсем скоро. Той ясно показва, че инфлацията няма да се повиши с въвеждането на еврото. Това е неоснован страх. Но той съществуваше и в Хърватия, и между другото в Германия, когато заменихме марките. Но доказателства го показват ясно и не смятам, че трябва да се тревожите. Тоест имате доказателства, че няма връзка между повишаването на инфлацията и приемането на еврото?
– Точно така. В момента сме в ситуация на глобална инфлация. Но въвеждането на еврото няма да доведе до допълнително покачване на цените. Това, което трябва да направите , е да подготвите бизнеса за тази трансформация, така че да има един прозрачен процес при определяне на цените. Много е важно в ресторантите, магазините, фризьорските салони,в сектора на услугите, които се използват всеки ден – цените да се показват и в двете валути едновременно за определен период.
Но може би знаете, че имаше дискусия за провеждане на референдум. Ние сме част от Европейския съюз от 16 години, а третата най-голяма партия предложи еврото да се отложи с още 20 години. Какъв сигнал даваме на европейските институции?
– Като за начало не съм сигурен, че това не противоречи на европейското законодателство. България се присъедини към ЕС и според договора всяка страна-членка се съгласява, да стане част и от еврозоната, когато изпълни изискванията за това. Тоест, поставяйки този въпрос на референдум, означава, че поставяте под съмнение и договора ви за еврочленство. И да – това не е добър сигнал към европейските партньори. Сега България е разпознаваем член на общността. Ако случайно еврото се отхвърли при допитване, това би означавало, че страната се отказва от по-нататъшна интеграция в европейското семейство. NOVA

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -