След София и Прага Зеленски отива в Истанбул

Препоръчваме

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква...

След посещението си в София и Прага – украинският президент Володимир Зеленски ще бъде в Истанбул, където ще разговаря с турския президент Реджеп Таийп Ердоган за черноморската зърнена сделка .

Турция и Организацията на обединените нации са посредници при договора за износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна въпреки продължаващата война

Снощи, след визитата си в България, украинският президент Володимир Зеленски се срещна с чешкия си колега Петър Павел в Прага. На пресконференция след разговорите Зеленски призова за „ясен сигнал“ за бъдещото членство на Украйна в НАТО на предстоящата среща на Алианса във Вилнюс.

„Някой все още гледа назад към Москва, някой се страхува от Русия. Макар че вярвам, че това е страхотен момент и голям шанс да покажем смелостта и силата на съюза. Но въпреки това ние говорим за ясен сигнал, конкретни неща в посока покана. Имаме нужда от този стимул. Нуждаем се от честност в отношенията ни“.

От своя страна Петър Павел изрази подкрепата на Чехия за кандидатурата на Украйна да се присъедини към НАТО и към Европейския съюз.

Украйна тази нощ отново беше атакувана от Русия с дронове тип „Шахед“. В редица области, включително столицата Киев, беше обявена въздушна тревога. Регистрирани са били общо три вълни изстрелвания. Засега не се съобщава за пострадали или нанесени щети.

Вчера седем души загинаха и повече от 30 бяха ранени при руско ракетно нападение в Лвов, в западната част на Украйна. При атаката е бил ударен жилищен блок. Нанесени са щети и на обществени сгради и са повредени около 50 автомобила.

Днес се очаква Съединените щати да обявят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара, който ще включва също касетъчни боеприпаси. Решението е взето в условията на опасения, че спорните боеприпаси могат да причинят цивилни жертви.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников проведе телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Укринформ съобщава, че Резников и Остин са обсъдили контранастъплението на украинските въоръжени сили, както и подготовката на нова среща във формата „Рамщайн“.

„Проведох продуктивен телефонен разговор с министър на отбраната на САЩ Лойд Остин“, съобщи Резников в „Туитър“.

Синхронизирахме действията си преди следващата среща във формат „Рамщайн“, която ще се състои скоро след срещата на НАТО във Вилнюс, заяви още украинският министър. Резников оповести също, че с Остин са обсъдили и нови проекти, свързани с доставките на различни видове боеприпаси за Украйна. БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...

АМ „Тракия“ е под блокада – продължава протестът на енергетици и миньори

Трети ден енергетици и миньори протестират. И тази нощ АМ "Тракия" остана под блокада в района на Стара Загора.

Крум Зарков: Борисов и Пеевски изземват предната сцена в парламента

"Проектът за промени в Конституцията се чете само конюнктурно спрямо президента, който е сега, спрямо взаимоотношенията, които към момента имат парламентът и...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -