Семейството на Навални подаде иск срещу затвора, където се намира той

Препоръчваме

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква...

Роднини на хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални са подали колективен иск срещу наказателната колония, в която е задържан той, тъй като им е било отказано разрешение да го посетят, предаде Ройтерс.

Семейство Навални възнамерява да води това дело пред всички инстанции, включително да стигне до Конституционния съд, съобщи политикът на официалната си страница в „Инстаграм“, която е администрирана от негови сътрудници.

„Аз съм осъден. И те не спират да ми напомнят, че съм „като всички останали”. Но съм имал 0 (нула) посещения през последната година. 0 (нула) дълги посещения, 0 (нула) кратки посещения и 2 (две) телефонни обаждания преди 11 месеца“, каза Навални.

В публикацията като ищци са посочени съпругата на Навални Юлия, родителите му и неговите децата Даша и Захар.

47-годишният руски опозиционер излежава присъди от общо 11 години и половина в наказателната колония ИK-6 в Мелехово, на около 235 километра източно от Москва, по различни обвинения, включително измама, които според него са били изфабрикувани, за да се заглуши критиката му срещу президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Кремъл както обичайно отказа да коментира неговия случай, като заяви, че това е въпрос от компетенциите на службата за изтърпяване на наказанията. 

Срещу Навални миналия месец започна нов процес за предполагаема „екстремистка дейност“, което може да удължи срока на лишаването му от свобода с десетилетия. Оправдателни присъди на опозиционни дейци в Русия на практика са нещо невиждано, посочва Ройтерс.

Навални е подал множество жалби срещу наказателната колония, в която излежава присъдите си, но всички те бяха отхвърлени. Едно от оплакванията – във връзка с отказа на служителите на затвора да му предоставят принадлежности за писане – стигна до Върховния съд на Русия.

Затворниците „по принцип“ имат право на три дълги и три кратки посещения годишно в наказателни колонии като тази в Мелехово, както и на най-малко шест телефонни разговора, заяви Навални.

„Конституцията гарантира правата на моите деца – те имат право да ме виждат, а аз съм длъжен да участвам в тяхното възпитание. Конституцията гарантира правата на възрастните ми родители – аз съм длъжен, доколкото мога, да се грижа за тях“, каза още Навални. Той отбеляза, че на родителите му им е било забранено да влязат в съдебната зала по време на последния процес срещу него миналия месец. БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...

АМ „Тракия“ е под блокада – продължава протестът на енергетици и миньори

Трети ден енергетици и миньори протестират. И тази нощ АМ "Тракия" остана под блокада в района на Стара Загора.

Крум Зарков: Борисов и Пеевски изземват предната сцена в парламента

"Проектът за промени в Конституцията се чете само конюнктурно спрямо президента, който е сега, спрямо взаимоотношенията, които към момента имат парламентът и...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -